Od brojnih oblika metoda kontracepcije, pilule su najpopularnije. To je zato što su najpristupačniji, najmanje invazivni i najlakši način za upotrebu. 

Šta su pilule za hitnu kontracepciju?

Pilula za hitnu kontracepciju je vrsta oralnih lekova koji se uzimaju da bi se izbegla neželjena trudnoća koju treba uzimati nakon koitalnog. Ove pilule se obično nazivaju pilulama za dan posle ili pilulama za jutro. Žene često koriste ove pilule nakon noći nezaštićenog seksa. Ove pilule postaju sve popularnije širom sveta kao oblik hitne kontracepcije; to znači da ove pilule ne treba redovno koristiti. Preporučuje se da koristite druge metode kontracepcije kao što su kondomi i kontracepcijske pilule kao primarni metod prevencije trudnoće. Postkoitalna hitna kontracepcija bi trebalo da funkcioniše samo kao sekundarni oblik kontracepcije na bazi SOS.

Uobičajeni neželjeni efekti pilula za hitnu kontracepciju

Kao i svaki drugi lek, ove pilule imaju neke neželjene efekte, evo nekih od ovih:

1. Nepravilni ciklusi

Uobičajeni neželjeni efekat pilula za hitnu kontracepciju na menstruaciju je dužina samog menstruacije; neke žene imaju raniji menstrualni ciklus, druge imaju onaj koji može kasniti najviše nedelju dana. Ako je prošlo više od nedelju dana, trebalo bi da se obratite lekaru i uradite test trudnoće.

2. Prekomerno krvarenje

Za ove pilule se takođe zna da u retkim slučajevima izazivaju prekomerno krvarenje nakon uzimanja; ovo bi trebalo da traje samo nekoliko dana. Ako krvarenje traje duže od dva dana, odmah se obratite lekaru, to može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

3. Vrtoglavica i povraćanje

Pilula koja sadrži levonorgestrel može izazvati vrtoglavicu i povraćanje dok lek deluje, poznato je da se isti neželjeni efekti javljaju i kod kombinovanih kontraceptivnih pilula, ovaj simptom treba da nestane u prva tri dana.

4. Umor

Jedna od najčešćih nuspojava pilule za jutarnje posle je umor, koji bi trebalo da vas pogađa samo dan ili dva, ako je umor izuzetno jak i teško možete da izvršite bilo kakav pokret, obratite se lekaru.

Da li pilule za hitnu kontracepciju imaju neželjene efekte na buduću trudnoću?

U normalnim okolnostima, lekari pretpostavljaju da kontracepcijske pilule ne izazivaju nikakvu štetu budućim trudnoćama, postoji mali rizik da bilo koja kontraceptivna pilula ometa vaše šanse za ponovnu trudnoću, međutim, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom za detaljnu prognozu o tome kako ove pilule mogu uticati na vaše telo jer je anatomija svake osobe drugačija, kao i reakcija tela na lekove. U slučaju da vaše telo odbije ili loše reaguje na pilulu, to bi moglo da ometa buduću trudnoću, međutim, to je izuzetno retko. Važno je shvatiti da upotreba hitnih kontraceptiva takođe uzrokuje hormonsku neravnotežu, što može dovesti do toga da vam treba više vremena da zatrudnite, ali nijedna naučna studija ili telo ne smanjuju šanse.

Postoje li dugoročni neželjeni efekti uzimanja tableta za hitnu kontracepciju?

Hitni kontraceptivi mogu izazvati dugotrajne neželjene efekte ako se uzimaju prečesto ili ako se vaše telo ne slaže sa vrstom leka, neki od ovih dugoročnih neželjenih efekata su:

  • Povećanje telesne težine je najčešći dugoročni neželjeni efekat ovih hormonskih kontraceptivnih pilula.
  • Ove pilule mogu destabilizovati vaše telo u retkim situacijama izazivajući respiratorne poremećaje.
  • U sporadičnim slučajevima, ove hormonske neravnoteže uzrokovane pilulama za hitnu kontracepciju mogu dovesti do bolesti žučne kese.
  • Uobičajena nuspojava je neravnoteža krvnog pritiska, pre svega visok krvni pritisak.
  • Ove pilule mogu biti i direktan i indirektan izvor kliničke depresije.
  • Neke žene, one u ekstremnoj manjini, doživljavaju ciste jajnika.

Da biste bolje razumeli koji su dugoročni neželjeni efekti ovih pilula i koje su šanse da ste pogođeni ovim neželjenim efektima; konsultujte svog lekara. Lekari se genralno slažu da su nuspojave sa kojima se suočavaju žene na kontraceptivima, u retkim prilikama i da su ove pilule obično veoma bezbedne.

Koliko dugo traju neželjeni efekti?

Trajanje neželjenog efekta na vaše telo može u velikoj meri zavisiti od vašeg tela i imunološkog sistema, kao i od vrste nuspojave sa kojom se suočavate. Dobra je ideja da potražite savet lekara od poverenja za precizniju prognozu za slučaj i bolje razumevanje šta možete očekivati u vezi sa neželjenim efektima sa kojima se suočavate.

Ko bi trebalo da izbegava da konzumira ove pilule?

Veoma se strogo preporučuje da trudnice ne pokušavaju da koriste ove pilule, to bi moglo naštetiti trudnoći. Takođe se savetuje da žene sa poremećajima zgrušavanja krvi, PCOS-om , ekstremno visokim krvnim pritiskom i depresijom izbegavaju ove pilule što je više moguće. Za tačnije informacije, molimo vas da vaš lekar uradi potrebne testove i da vam da svoje stručno mišljenje.

Veoma je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom pre nego što uzmete pilule za hitnu kontracepciju, ne samo-lečite se ovim pilulama ili ih često koristite bez uputstva lekara, jer mogu imati posledice po život. Kontracepcija je neophodna, međutim, uvek se preporučuje da koristite tehnike prevencije trudnoće, a ne da se oslanjate samo na metode hitne kontracepcije. Upamtite, zdrav seksualni život nije samo umereno zadovoljstvo, on se takođe sastoji od bezbednih i seksualnih praksi koje su zasnovane na saglasnosti.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay