Šanse za potomstvo kod žena smanjuju se već nakon tridesetpete godine života, jer broj folikula počinje naglo da opada. Do četrdesete godine trudnoća i njen ishod su izvesniji i bezebedniji za zdravlje mame i bebe, dok se situacija nakon tih godina menja.

Prema londonskoj klinici za istraživanje plodnosti i zdravlje žena Evewell, šanse da žena zatrudni prirodnim putem sa 40 godina smanjuju se na nešto više od 20%, što se sredinom pete decenije smanjuje na 10%, dok žene starije od 45 godina imaju samo 5% šanse za začeće prirodnim putem.

Savremeni način života doveo je iz različitih razloga do odlaganja majčinstva, najčešće zbog trke za karijerom, želje za poboljšanjem materijalnih uslova, ali i nedostatka partnera. Kada se svi ovi uslovi steknu, vi se već nalazite u petoj deceniji i vaše šanse za trudnoću postoje, ali to više ne ide tako glatko kao ranije.

Šta treba da znate i radite da biste prirodno zatrudneli posle 40?

Ako želite da ostanete u drugom stanju prirodnim putem posle četrdesete godine, važno je da poradite na svom zdravlju, posetite lekara, da vodite zdrav stil života, vodite računa o ishrani, eliminišete stres i da redovno vežbate.

Ako pokušavate da zatrudnite šest meseci ili duže, svakako bi trebalo da se obratite lekaru ginekologu. Ipak pre ovoga, veoma je važno da obavljate redovne sistematske preglede čime ćete isključiti druge moguće zdravstvene probleme koji mogu da budu prepreka kod začeća (dijabetes, visok krvni pritisak, poremećaj rada štitne žlezde, postojanje prikrivenih autoimunih oboljenja…).

Nastojte da ishrana bude raznovrsna i uključuje kvalitetne namirnice kako bi organizam bio uvek snabdeven hranljivim materijama koje utiču kako na začeće, tako i na zdravlje buduće bebe. Birajte namirnice bogate folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9 kojeg najviše ima u lisnatom zelenom povrću (zelje, spanać, kelj), brokoliju, cvekli, orasima, lanenom semenu, jajima, pšeničnim klicama, avokadu…

Redovno vežbajte, bar pet puta nedeljno po 30 minuta, jer lagana fizička aktivnost pomaže brže izbacivanje toksina iz organizma i popravlja raspoloženje. Najbolje su lagane vežbe poput plesa, joge, pilatesa, vožnje bicikla, plivanja i šetenje.

Čišćenje organizma pred začeće je bitno jer žena do svoje 40. godine nakupi veću količinu toksina, naročito ako je konzumirala alkohol i cigarete. Čišćenje podrazumeva izbegavanje ovih poroka, gazrianih napitaka, kafe, veštačkih šećera, hrane sa aditivima, zasićenih masnih kiselina, kao i unos antioksidantnih namirnica, vitamina i minerala.

BONUS VIDEO:

REDAK FENOMEN! Helena i Dunja su bliznakinje, a rođene sa tri nedelje razmaka (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Izvor: Yumama