Bartolinijeve žlezde se nalaze sa svake strane ulaza u vaginu odnosno kod velikih stidnih usana. Radi se o vrlo malim žlezdama za koje većina žena niti ne zna da postoje. Njihova funkcija je izlučivanje sekreta na područje ulaska u vaginu pre i za vreme polnog odnosa. Problem može nastati kada se zbog određenog razloga začepi izlaz iz Bartolinijeve žlezde, pri čemu dolazi do naticanja žlezde, čak do veličine većeg klikera, što je neretko prilično bolno, što se naziva Bartolinijeva cista. U najčešćim slučajevima, upaljena je samo jedna žlezda s jedne strane, retko kada dođe do upale obe žlezde.

U samoj žlezdi zbog neprohodnosti izlaza dolazi do nakupljanja tečnosti koju ona sama proizvodi, a ta nakupina naziva se Bartholinijeva cista. Ako se pak sama cista upali javlja se gnojni čir kroz koji izlazi gnojni iscedak. Upalu mogu uzrokovati bakterije koje se prirodno nalaze na području polnih organa, mokraćnog kanala i rektuma, recimo Escherichia coli, ali i polno prenosive bolesti kao što su hlamidija i gonoreja. Često se može dogoditi da se ne radi o jednoj, nego više bakterija.

Često se dešava da je kod žena prisutna Bartolinijeva cista i da ne zna za to sve dok ne ode na ginekološki pregled zbog nekog drugog problema. Bolest je često asimptomatska, a ako se simptomi jave, oni uključuju:

Žena, toalet, bol, stomak, menstruacija, wc
Shutterstock Žena oseća bol

  • Čvorić: mali čvorić na usminama je glavni simptom koji je često i neprimetan. Cista se obično razvija u jednoj od ove dve žlezde.
  • Bol: veće ciste mogu izazvati neprijatan osećaj i bol u vulvi, pogotovo tokom seksualnog odnosa, hodanja i sedenja.
  • Čir: ako se razvije infekcija, može se javiti i bolan čir pun gnoja.

Cista na vagini se razvija veoma brzo. Koža na inficiranom mestu postaje crvena, osetljiva na dodir i topla. Ponekad se javlja i povišena temperatura. Ako imate bilo kakve slične simptome, obavezno se obratite svom lekaru.

Ako je Bartolinijeva cista mala, bezbolna i nije inficirana, možete pokušati da je lečite i prirodnim putem. Ako se simptomi ne povuku za nekoliko dana znači da prirodno lečenje ne daje rezultate pa obavezno posetite svog lekara. Ovi narodni lekovi obično pomažu u lečenju Bartolinijeve ciste, tako da vam neće biti potrebni lekovi niti operacija.

Kamilica

Kamilica je odličan narodni lek za Bartolinijeve ciste.Potopite filter kesicu čaja od kamilice u vrelu vodu i ostabite oko 5 minuta.Stavite kesicu da se malo ohladi pa na cistu. Kamilica se često koristi za lečenje raznih bolesti kože, tako da može pomoći u smanjenju upale i promovisanju povlačenja ciste.Držite kasicu čaja od kamilice na cisti oko pet minuta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta dnevno. Pijet i čaj od kamilice jer može pomoći da se očisti limfni sistem i ubrza lečenje.

kamilica.jpg
Shutterstock Kamilica

Kupke

Lekari preporučuju sedenje u toploj vodi nekoliko puta na dan za lečenje manje Bartolinijeve ciste.Napunite kadu sa malo tople vode, tek toliko da sednete u nju. Sedite u vodi dok se ne rashladi. Ova sasvim jednostavna stvar je često dovoljna za uklanjanje ciste.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je stari narodni lek za Bartolinijeve žlezde.Ako nemate jabukovo sirće kod kuće, možda niste ni svesni da zapravo nemate jedan od najboljih prirodnih lekova za mnoge stvari. Pošto je toliko zdravo, nije ni čudo što se uvek pominje kada se priča o najboljim prirodnim lekovima. Postoji mnoštvo dokaza da ovaj narodni lek može uspešno izlečiti Bartolinijeve ciste.

Sve što treba da uradite da bi primenili ovaj narodni lek jeste da namažete problematično mesto sa malo jabukovog sirćeta. Istuširajte se, dobro se obrišite peškirom i namažite sirće direktno na cistu. Ako vas koža pecka, razblažite jabukovo sirće sa malo vode.

jabukovo sirće.jpg
Shutterstock Jabukovo sirće

Ostali prirodni načini za lečenje Bartolinijeve ciste su:

  • pakovanja i obloge od ricinusovog ulja
  • esencijalno ulje čajevca
  • kokosovo ulje u kombinaciji sa kurkumom
  • suplementi silicijuma

(Yumama)