Za neke svakodnevne sitnice možete napraviti kompromis sa partnerom, ali kad su u pitanju velike životne odluke kao što je hoćete li imati dete ili ne, stvari mogu da se zakomplikuju pa čak i da ugroze odnos sa partnerom.

Terapeutkinja za porodicu Alison lasov savetuje kako se ponašati u dva najčešća scenarija.

Može biti zaista osetljivo ako shvatite da vi i vaš partner nemate jednaka očekivanja ni želje po pitanju imanja deteta. Neki će odnosi će na kraju pući zbog tog problema, zato bi moglo biti korisno voditi ovaj razgovor u što ranijoj fazi veze.

"Primetila sam da se to prečesto događa kada se tema dece izbegava godinama", kaže Lasov.

Ona ističe da je prva stvar na koju uvek postiče ljude ta da budu znatiželjni.

Ona objašnjava da znatiželja u ovom smislu podrazumeva komunikaciju s partnerom o tome zašto ne želi decu. Ovde je cilj nešto naučiti, a ne promeniti nečije mišljenje. Možda biste trebali pitati je li se neodlučnost temelji na finansijama, vremenu ili nečem trećem? Kako vaš partner zamišlja svoju budućnost bez dece?

"Kada utvrdite izvor njegove neodlučnosti, potrebno je voditi razgovore kako biste videli možete li pronaći kompromis koji će vas oboje zadovoljiti. Važno je napomenuti da se neki ljudi osećaju neodlučno, ali mogu doći do ugodnog kompromisa za sve, ali neki drugi mogu biti pak vrlo odlučni po pitanju svog stava", kaže Lasov.

svađa.jpg
Shutterstock Svađa partnera

U drugom scenariju važno je prvo razmisliti zašto želite bebu pre nego što je vaš partner na to spreman. Zapitajte se dolazi li vaša želja za bebom sada iz želje da budete u toku s okolinom.

Terapeutkinja je posebno naglasila važnost pravog vremena za raspravu u ovom scenariju. Trebali biste pokrenuti ovu raspravu kad su obe strane opuštene i nema vremenskih ograničenja.

Lasov predlaže da otkrijete postoji li osobna ili profesionalna prekretnica koju partner želi postići pre nego što poželi imati dete. S tim razumevanjem možda ćete moći postaviti plan koji će vam biti ugodan, a koji će i dalje omogućiti partneru postizanje tog cilja.

Kao zaključak, razgovor ne treba da se vodi tek onog trenutka kada jedan partner jako želi dete. Važno je na vreme da shvatite da li on uopšte želi da ima porodicu ili ne.

(Yumama)