Endžel Rome Stijd, jedna od Viktorijinih anđela, bila je skrhkana kada su joj pre dve godine dijagnostikovali sindrom policističnih jajnika. 

Ginekolog joj je rekao kako će zbog dijagnoze imati mnoge poteškoće da prirodno zatrudni. 

"Svet mi se srušio, jer mi je životni san da osnujem porodicu", ispričala je dvadesetčetvorogodišnja manekenka.

Snovi su joj se, ipak, ostvarili, što je rešila da podeli sa svetom. 

"Ispostavilo se da moj sindrom nije baš klasičan, već je prouzrokovan velikom količinom stresa. Nikad se nisam osećala kao da sam previše pod stresom, pa mi je bilo teško ovo da razumem. Ipak, moj život se sastojao od stalnog putovanja (loš bioritam), svakodnevnog vežbanja, zdrave ishrane. Mislim da sam previše pritiskala svoje telo. Mislim da moja težina nije bila dobra za organizam da bi funkcionisao kako treba, nije mu prijalo prečesto putovanje" ispisala je manekenka. 

"Istraživala sam načine kako se leči PCOS i shvatila da mi ne treba ovoliko jak intenzitet treninga, da ne budem baš tliko restriktivna sa hranom, da budem dobra prema sebi i da pauziram kada mi je to potrebno. Koristla sam i suplemente, akupunkturu i vratili smo se u Holandiju kako bismo više vremena provodili sa porodicom", otkrila je o tome kako je ona uspela da reši svoj problem, ali i time dođe vrlo brzo do zdrave trudnoće. 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je poremećaj endokrinog sistema koji se javlja kod sve većeg broja žena u reproduktivnom dobu. Nekim ženama je potrebna terapija da bi ostvarile ovulaciju, ali postoji veliki broj njih koje su uspele da zatrudne spontano. 

Ipak, pored svega ovoga, zbog čega neprestano slušamo kako žene koje imaju PCOS ne mogu da ostanu u drugom stanju?

"Jedini put kada treba ženi reći da ne može ostati u drugom stanju jeste ako nema matericu ili joj jajnik u potpunosti ne radi", rekla je poznata doktorka Margo Hadson, stručnjak koji se bavi sindromom policističnih jajnika.

Objasnila je da se mnogo puta desi da žene sa ovim sindromom ostanu trudne, a uopšte to ne znaju. 

Postoji nekoliko načina da povećate šansu za začeće ako imate PCOS. Oslobađanje viška kilograma dovodi do redovnosti menstrualnog ciklusa. Vrlo često se koristi i lek metformin koji reguliše insulin i šećer, a samim tim i povećava šanse za začeće.

U slučajevima da ništa ne dovodi do rezultata, uvek postoje druge opcije. Nekada morate ići i na proces vantelesne oplodnje. Postoji toliko odličnih tretmana, napominje doktorka Hadson.

Zapratite nas i na Instagramu!