Bolje sprečiti nego lečiti! Pratite sledeće savete i sačuvajte plodnost.

Bez stresa

Ako ste stalno pod stresom ili ne spavate dovoljno, to može se odrazi na rad nadbubrežne žlezde, koja utiče na proizvodnju spermatozoida. Odvojte vreme za opuštanje, popodnevnu dremku ili druženje sa prijateljima.

Donji veš

Komotni donji veš ili čak povremeno šetanje po kući bez njega može da pomogne proizvodnju sperme.

Probajte bilje

Biljke poput ruzmarina, zelenog čaja ili kurkume potpomažu proizvodnju spermatozoida.

Prestanite da pušite

Pušenje može da izazove oksidativni stres i da ošteti vašu spermu.

Uzimajte amino kiseline

Aminokiseline su gradivni blokovi proteina, koji su važni za zdravu spermu. L –arginin i L-karnitin su korišćeni da izleče muški sterilitet.

Jedite orahe i semenke

Bademi, brazilski orah i orasi su puni selena, cinka i bakra koji potpomažu spermatozoide. U studiji u časopisu Journal Biology of Reproduction, otkriveno je da su muškarci koji su jeli oko 2, 5 grama oraha dnevno popravili vitalnost, morfologiju i pokretljivost sperme.

Plastika

Muškarcima koji su izloženi ftalatima, grupi hemikalija koje se nalaze u plastičnoj ambalaži proizvodima za kosu, treba 20 procenata više vremena da začnu bebu, otkrila je nedavna studija Fertilitet i sterilitet. Radije se odlučite za staklo i informišite se o bezbednosti proizvoda.

Krenite u teretanu

Vežbanje povećava nivo testosterona i pomaže vam kod proizvodnje sperme. Budite obazrivi, jer prekomerno vežbanje i treniranje može da isrcpi vitamine i sačuvane hormone.

Izbacite brzu hranu

Konstantno unošenje brze, masne, prerađene hrane u organizam, može da utiče na plodnost. Morate da unosite kvalitetnu hranu kako bi vaš organizam funkcionisao besprekorno. Brzu hranu zamenite voćem i povrćem.