Nije često, ali dešava se ponekad da test za trudnoću prikaže lažno pozitivan rezultat. Prema podacima studija, ovi testovi su u 99 odsto slučajeva tačni ako se testiranje sprovede prema uputstvima, ali postoji mala šansa da budu lažno pozitivni ili negativni.

Šta je lažno pozitivan rezultat

Lažno pozitivan rezultat znači da test pokazuje da ste trudni onda kada zapravo niste. U najvećem broju slučajeva, to znači da je test detektovao hCG hormon u urinu, a da to zapravo nije bio hCG. Ponekad, međutim, može da se desi da imate hCG hormon u urinu i ako niste trudni.

Iako je retko da test prikaže lažno pozitivan rezultat, postoji nekoliko razloga zašto to može da se desi – ili iz nekog medicinskog razloga imate hCG hormon u telu ili test ne radi kako treba.

Ukoliko posumnjate u tačnost rezultata testa za trudnoću, najbolje je da pozovete svog lekara, kako biste uradili test iz krvi i utvrdili da li zaista imate ovaj hormon u svom telu i zašto.

Pokvaren test

Iako veoma retko, može da se desi da test za trudnoću koji ste uradili prosto ne radi kako treba. Može se desiti da nije skladišten kako bi trebalo, da je oštećen usled toplote ili vode, da je došlo do greške u proizvodnji...

Malo veće šanse od toga su, mada se i to dešava retko, da niste pravilno uradili test. Na primer, možda ste čekali predugo da vidite rezultate.

Rani gubitak trudnoće

Još jedan razlog zašto test za trudnoću može da prikaže pozitivne rezultate je kada zapravo postoji hCG hormon u vašem urinu, ali se nivo tog hormona smanjuje. To tehnički nije lažno pozitivan rezultat, u smislu da test jeste detektovao hCG, ali je u pitanju neodrživa trudnoća.

Snižavanje hCG hormona koje je test detektovao može da bude znak pobačaja ili biohemijske trudnoće, kada se ebrion ne usadi u zid materice ili ne raste. Takođe, test može da detektuje hCG u telu i nekon skorijeg abortusa, piše parents.com.

Vanmaterična trudnoća

Test za trudnoću može da prikaže pozitivan rezultat i u slučaju ektopične odnosno vanmaterične trudnoće. Takva trudnoća podrazumeva da se embrion razvija izvan materice i nije održiva, već se embrion mora ukloniti kako bi se zaštitili zdravlje i plodnost žene.

I u ovoj slučaju, dakle, sam rezultat testa nije tehnički lažan, ali je u pitanju trudnoća koja ne može da se nastavi.

Obratite pažnju na simptome koji mogu da ukažu na vanmateričnu trudnoću, poput vrtoglavice, va*inalnog krvarenja, nesvestice, rektalnog pritiska, bola u sotmaku, karlici ili ramenu. Ukoliko imate neki od ovih simptoma, uz pozitivan test za trudnoću, odmah idite kod lekara.

Određena medicinska stanja

I neka medicinska stanja mogu da budu uzrok lažno pozitivnog testa za trudnoću. Na primer, ponekad uzrok tome može da bude molarna trudnoća, odnosno tip nekanceroznog tumora, ali i infekcija urinarnog trakta, određene vrste raka jajnika ili bolesti bubrega.

Neki lekovi

Neki lekovi poput antihistaminika, lekova koji pomažu kod anksioznosti, diuretika, antikonvulsanti (antiepileptici), lekovi za hemoterapiju, antipsikotici, lekovi za lečenje Parkinsonove bolesti su na listi onih koji mogu da uzrokuju pojavu lažno pozitivnih rezultata na testu za trudnoću.

Svakako, kada uradite test za trudnoću, uvek je najbolje da se nakon toga javite svom ginekologu, kako biste bili sigurni da li ste zaista trudni i kako biste od prvih dana uradili sve da se trudnoća neometano razvija.

BONUS VIDEO:

Mama zatrudnela iako ima spiralu TikTok/ katieleighmckenna

(Yumama/N. Z.)