Ako vi i partner pokušavate da dobijete bebu, onda ste sigurno nestrpljivi svakog meseca u vreme kada treba da dobijete ciklus. Stres zbog iščekivanja trudnoće često može da ima negativne posledice i da zapravo smanji šanse za začeće, pa ukoliko nakon niza pokušaja i dalje ne uspevate da zatrudnite, svakako bi trebalo da proverite sa svojim lekarom. Međutim, ukoliko vam je ciklus izostao, ili bar niste dobili menstruaciju očekivanog datuma, šansa da ste ostali u drugom stanju postoji. Evo i šta treba da radite...

Većina žena koja posumnja na trudnoću prvo će otići u apoteku kako bi kupila test koji može uraditi kod kuće i saznati da li su njene sumnje opravdane. Mali test može odmah da preokrene vašu budućnost, a evo šta je on zapravo, kako radi i kako pravilno da postupite da biste dobile ispravan rezultat.

Šta je test za trudnoću iz apoteke?

Male tračice ili plastične kartice koje rade tako što iz vašeg urina mere nivo HCG u organizmu. HCG je hormon koji počinje da se luči u vašem organizmu odmah nakon usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice.

Ovaj test može pokazati rezultat veoma rano, obično već nedelju dana nakon oplodnje.

Kako se rade testovi za trudnoću?

Test trakice za trudnoću iz urina - postupak: Posudicu koju dobijete uz traku napunite urinom. Ako je niste dobili onda možete uzeti i čistu čašu za jednokratnu upotrebu. Pogledajte test traku i vidite sa koje strane je obeležena za hvatanje i umočite je u urin do obeleženog mesta. Držite je vertikalno i sačekajte. Potom položite test na ravnu, čistu i suvu površinu i sačekajte kratko da se prikaže rezultat.

Pločice ili kartice - postupak: Ovi testovi sadrže dva prozorčića. Jedan služi za nanošenje urina, dok se u drugom prikazuju rezultati. Uz njih dobijete plastičnu pipetu i posudu za urin. Napunite posudu urinom, stavite pločicu na ravnu površinu. Pipetom uzmite nekoliko kapi urina i stavite u obeleženo mesto na kartici. Sačekajte kratko i vaš rezultat će se pokazati.

Digitalni testovi za trudnoću - postupak: Postoje dva načina da ovaj test uradite, a to je da vrh direktno izložite mlazu urina ili da se uroni u prethodno napunjenu posudu urinom. Sačekate da se rezultat prikaže na ekranu.

Dodatni saveti za žene koje rade test:

  • Ukoliko se na testu pojavi samo jedna linija, vaš test je negativan. Ukoliko imate dve jasne linije, trudni ste, a ukoliko je jedna linija veoma bleda,trudniste ali ste test verovatno uradili rano. Važno je da znate i da postoji mogućnost da se ne pojavi nijedna linija ili da se pojavi samo druga linija, što znači da je test neispravan.
  • Naravno, sve ovo su orijentacioni postupci, a vi ispratite svakako uputstvo koje ste dobili uz test. Takođe, ovi testovi nisu 100 odsto pouzdani, jedino lekar može sa sigurnošću utvrditi da li postoji trudnoća i da li se sve uredno razvija.
  • Test je najbolje uraditi nedelju dana nakon izostanka menstruacije, tada bi rezultati trebalo da su najtačniji.
  • Preporučuje se da test uradite iz prvog jutarnjeg urina jer je u njemu najveća koncentracija HCG-a.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

Izvor: Yumama