U svojoj 35. godini ostajem trudna.Imam dva dečaka od 10 i 7 godina. Čekamo curicu i svi smo presretni. 

Na samom početku, u 11. nedelji, u noć me budi bol u stomaku. Ustajem, vidim da sam u lokvi krvi i da krv ne prestaje. Hitno idemo u bolnicu i ja se već usput mirim da je ovo spontani pobačaj. Tešim samu sebe da je bolje pre nego kasnije ako se već moralo dogoditi. 

Na pregledu tim doktora mi kaže da je sa bebom sve u redu, u pitanju je hamatom. Ni oni nisu sigurni otkud baš toliko krvi. Sledi višemesečno mirovanje, što u bolnici, što u kući. Pred porođaj beba zauzima poprečni položaj i odmiče se od porođajnog kanala. Beba sitna (2900), ima puno mesta i plodne vode. Doktorica je rekla da će kontrakcije namestiti bebu, a na kraju uvek može carski rez.

Došao termin, trudovi počeli.

Otkucaji srca počinju da padaju, tako da idem na hitan carski rez.

Sledeće čega se sećam je buđenje na intenzivnoj nezi, prikopčana na sve moguće cevčice.

Ni dan danas tačno ne znam šta se desilo, taj poseban položaj bebe, poprečan, trebalo je da bude odrađen uz tim stručnjaka ugovorenim carskim rezom, a ne hitnim. Kad su napravili rez, nisi mogli da izvuku bebu. Izvlačili su je 15 minuta, a meni napravili još jedan rez (obrnuti T rez), usled čega sam ja iskrvarila i stalo mi je srce. U narednim sekundama meni kroz vrat uvlače sondu i krv ravno u srce, što mi spašava život.

Moja curica je oživljavana ambubalonom. APGAR 5/7/9 Prvi put je vidim nakon 15 dana kad su me otpustili iz bolnice. 

Sad, 3 godine kasnije, naša princeza nema nikakvih posedica, i glavna je šefica u kući. Greška je bila u neznanju i manjku iskustva doktorice koja me vodila.
Ništa joj ne uzimam za zlo. Bilo. Prošlo. Hvala Bogu, nema posledica. 

Pročitajte i...

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.