Kad mi kažu da nijedan porođaj nije isti, u pravu su. Četiri porođaja - nijedan ne liči na prethodni.

Porodilište KCS Višegradska.

Prvi porođaj tipičan školski primer idealnog porođaja (ako to porođaj može biti). Ljubaznost na prijemu, odvođenje u porodilište i sve što posle sledi, zahvaljujući babici koju svi znaju kao Pegica. Toj ženi dugujem zahvalnost za porođaj bez indukcije, bez ušivsnja i svega ostalog što može da sledi. Žena je veliki profesionalac i samo njoj mogu da se zahvalim što moje dete nije imalo nikakvih komplikacija i što je dobila 10 k'o vrata. Samo ne znam što nisu sve kao ona.

Drugi porođaj - 35 nedelja, uopšte mu nije vreme, ali opet me hoće sreća da tu noć naletim na prijemu na dr Tagića. Posle pregleda me smešta na patologiju i šalje muža u apoteku po ampule Giniprala da zaustavi porođaj, jer je vodenjaj samo napukao. Provedoh na patologiji deset dana. Moja jedina terapija je bila Ginipral tablete i deksazon zbog bebinih pluća. U 36. nedelji mi rade amniocentezu da provere bebina pluća. Sve je okej, idemo u porođajnu salu, tamo opet Pegica i njena ekipa. Sve je u najboljem redu.

Treći porodjaj, mislila sam da ću opet doći u njihovu smenu. Razočarenje još na prijemu, svi su nadrndani i besni na svet oko sebe. Porodilište još i gore! Čekam da mi uključe indukciju da porođaj krene, a oni me ostavljaju na stolu sa prikačenim CTG aparatom, koji mi dobuje u glavi i dan danas. Neljubaznost na nivou. Doktor i kompanija čekaju pola četiri ujutru da bi uključili istorijsku indukciju da završe porođaj. Ja dobijam kontrakcije tek u 5h, u pola 6 osećam da mi je beba u porođajnom kanalu i dozivam babicu. Počinje da viče na mene zašto se derem! Ne dam joj da ide kući i ostala salva uvreda i psovki...

Nekako izvadiše bebu koja je bila ljubičastomodra zbog manjka kiseonika. Ušivanje na živo i svega ostalog ne želim ni da se sećam. Beba dobija 8/9 zbog njihove gluposti i bezobrazluka. Prošlo je i to.

Četvrti porođaj je avantura za sebe. Porodim se u Domu zdravlja, ali nije posteljica izašla, pa me hitno voze u bolnicu. Celim putem se u sebi molim da radi Pegica. Opet ništa. Radi najgora moguća ekipa akušera na kugli zemaljskoj. Doktor urla na sve oko sebe jer je gužva i ne može da stigne sve da pregleda. Moju bebu zaboravljaju da pregledaju i obeleže, meni čupaju posteljicu onako ohlađenoj, bez ikakve anestezije. Urlanje ,nekultura i bezobrazluk za Oskara.

Hvala bogu sve je bilo u redu.

Pročitajte i...

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.