Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama Aleksandra o svom zamalo kobnom iskustvu iz Betanije: Kad sam čula da bebi staju otkucaji srca, mislila sam da ću umreti od tuge

Svoje iskustvo sa porođaja podelila je sa nama i mama jednog princa koji se rodio 19. jula u Novom Sadu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Termin porođaja je bio 17. juli. Tokom trudnoće počeo je da mi skače pritisak, pa sam bila na terapiji metildopa od 38. nedelje trudnoće. Na dan termina sam otišla na pregled u Polikliniku gde su mi dva puta radili CTG, jer je prvi put beba bila jako mirna. Bez ikakvog dodatnog pregleda, zbog terapije metildopa odmah sam upućena u Betaniju.

Doktorica koja me je primila je rekla pa ću se poroditi istog dana ili sutradan jer će mi uključiti indukciju. Tog dana nisam dobila kontrakcije i rečeno mi je da će mi ujutro staviti gel za otvaranje, jer sam do 36. nedelje bila na utrogestenu.

Svanulo je i to jutro i stavili su mi gel koji nije uopšte reagovao, pa sam u 12h priključena na indukciju, ali su mi je u 17h isključili, s obzirom da sam se otvorila samo dva prsta. U 17:30 mi je pukao vodenjak i prebačena sam u pretporođajni blok. Tu su me opet uključili na indukciju.

Do pucanja vodenjaka bolovi od indukcije nisu bili jaki, međutim nakon toga i ispadanja sluznog čepa, bolovi su postali sve jači. Imala sam kontrakcije na svaka dva minuta, otvorila sam se četiri prsta i ostavili su me i dalje na indukciji. Pošto su bolovi bili nesnosni, negde oko 22h su mi dali trodon kroz infuziju, ali nije pomagao. Napravili su pauzu da prošetam malo i da idem do wc-a, zatim sam se opet vratila na sto i opet mi uključili indukciju. Posle sledećeg pregleda sam opet bila otvorena četiri prsta, pa su mi negde oko 3 sata ujutro rekli da ću, ako se ne porodim do kraja smene, ići na carski rez, ali da moram sačekati 7 sati jer imaju samo jednog anesteziologa tokom noći.

Došlo je i tih 7h i promena smene, gde sam ja već mislila da je gotovo i da idem na carski. Međutim došao je drugi doktor i rekao da me opet priključe na indukciju još pola sata i ako se ništa ne desi, da me spremaju za carski. U tom trenutku svi su otišli i taj doktor i sestre, ja više nisam mogla da izdržim bolove i počela sam da gubim vazduh. Niko me nije obilazio, dok nije naišao jedan doktor koji je spasao i mene i bebu.

Zamolila sam ga da me pregleda i kad me je pregledao video je da sam i dalje otvorena četiri prsta, da je plodova voda zelena i da staju otkucaji srca bebe. Odmah je pozvao sestru da me spreme za hitan carski. Kad sam čula da bebi staju otkucaji srca mislila sam da ću da umrem od tuge.

Prebacili su me na sto, stavili kateter i odmah uputili u salu na porođaj. Dok su me spremali za carski ja sam imala nesnosne kontrakcije. Hvala Bogu i tom divnom doktoru, 19. jula u 11:41 rodio se moj princ, živ i zdrav - 3640 grama težak i 51 centimetar dug.

Mama Aleksandra

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica