Prva trudnoća, sve ide po planu, nisam imala nikakve tegobe.

Prolaze meseci, moja beba super napreduje, termin 12. avgust 2019. Nadala sam se da ću se poroditi, bar početkom avgusta, da neću dočekati termin, ali stvari su se okrenule.

Prolazi jul, ušli u avgust, ja svaki dan očekujem, ali ništa ne boli. Svaki dan na CTG-u ništa - vraćaju me kući, sve je u redu.

Petak 16. avgust 2019, ja na pregledu u Višegradskoj. Doktor kaže da je sve u redu i da neće biti pre ponedeljka. Uh, okej, idem kući.

Osvanuo i ponedeljak. Jutro rano, 6h, osećam da me bole leđa, krsta. Mislim da počinje, preseca me, pa pusti. Hvata me već i strah, ali želim i da se konačno porodim.

Imam bolove, ništa specijalno. Na satu 15h. Na inicjativu ukućana, spremam se i krećem u porodilište bez nekih jakih bolova. Stižemo u Višegradsku gde me pregledaju. Otvorena sam pet prstiju, pripremaju me za porođaj, "Vi ste na pola", kaže doktorka, "ovo će ići brzo."

Pripremili me, legla sam na sto oko 17h. Neće ništa da uključuju jer priroda radi svoje. Otvorim se sedam prstiju, uključuju malo indukcije, ali ja i dalje nemam jake bolove. Na CTG-u se vidi da nemam jake kontrakcije iako se grlić otvara odlično. Moji bolovi su slabi za porod, indukcija ne deluje. Uključuju još jednu, ništa, ni ta ne deluje. Otvorena sam svi 10 prstiju, kako bi doktori rekli - kompletna, ali beba ne mrda, kao što i nema nekih bolova.

Pokušali su sve da me porode prirodnim putem, ali nije išlo. Oko 2h ujutru, vode me u salu i rade carski rez, konačno.

20. avgusta 2019, u 2:30h, stigla je moja ljubav - ćerkica teška 4280 grama i 53 cm duga. Ekipa koja me porađala u Višegradskoj je bila super - dr Jovanović, dr Gudović, babica Emilija. Svi su bili jako ljubazni i super smo sarađivali.

Imam odlično iskustvo u Višegradskoj i posle, na odeljenju carskih rezova.

Mama Jelena iz Ripnja

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.