Prva trudnoća... pozitivan test, za koji dan pozitivna beta.

Osma nedelja trudnoće, spremam se za more, ajde da odem na kontrolu u Front. Ulazim na pregled, sva srećna što ću čuti otkucaje.. Međutim, ništa se nije razvilo. Prva reakcija - plač, tuga, bes, ne znam ni sama. Mora kiretaža. Ništa, idemo dalje.. Bože moj. Pomeramo more, idem da odmorim.

Tri meseca posle, pozitivan test i beta. Odlazim sa strahom, ali, hvala Bogu, čuje se srce. Beba je u redu.

Cela trudnoća je bila super. Jeste da je bilo progesterona i utrogestana, ali sam pičila, šetala, krečila... Tako sam se osećala.

Dan termina... Nema bolova, ništa. Odem na kontrolu. Otvorena četiri prsta! Ajde na porođaj. Kakav porođaj? Nit je pukao vodenjak, nit ima bolova!. "Ženo, otvorena si", kažu. Ajde, šta ću... Kući po stvari, popila kafu i nazad u Front.

Odradili preglede i klistriranje, legla, primila indukciju i čekam. Žena pored vrišti, ja ležim i ležim. Kad, kreću polako bolovi...

Komšinica Zoka, sestra iz Fronta, mi je dala savet:"Kad misliš da ćeš da kakiš, zovi babicu." Tako i bilo. Bolovi sve jači i jači, a kad je došlo do Zokinog saveta, pozvah babicu. Sve sam je slušala i, posle dva napona, izlete Vuk, 3330 grama.

Beba je super, ja super. Četiri divna dana u Frontu, sa sestrama, doktorima, cimerkama. Stvarno lak porođaj.


Iskustvo Maje iz Beograda: 'Sve pohvale od mene za porodilište Front, a za babice najviše', Foto: Privatna arhiva

Druga trudnoća posle dve godine - identična. Naravno, uz više aktivnosti zbog Vuka. Sve, ali baš sve isto, samo dan posle termina je stigao i Veljko, 3630 grama, koji je i lakše izleteo - valjda što je drugi porođaj.

Pet dana u Frontu zbog žutice, fali mi prvenac, ali šta ću... brzo ćemo kući.


Iskustvo Maje iz Beograda: 'Sve pohvale od mene za porodilište Front, a za babice najviše', Foto: Privatna arhiva

Sve pohvale od mene za porodilište Front, a za babice najviše. Oba porođaja su bila laka i bez epidurala - divno iskustvo, bar za mene.

Mama Maja

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.