Drage moje kraljice, smatram da je svaka žena koja rađa kraljica, bilo to prirodnim putem ili carskim rezom. Svaki porođaj je jedan jako divan i poseban trenutak za ženu koja stvara novi život i menja stvari sa puno muke, truda i odricanja.

Moj porođaj je i ovog puta protekao prirodnim putem u Pančevačkom porodilištu. Porodio me je doktor Plećaš, jedan jako divan čovek, odgovoran pre svega. Sve, ali sve pohvale za njegov rad i trud! Naravno, tu su bile i babice koje su fantastične, pa da vam ukratko ispričam.

Trudnoća je bila uredna, koristila sam utrogestan i par puta progesteron, ali sve u svemu bilo je okej.

Došao je i taj dan, sreda 05.02.2020. godine. Ujutru, po dogovoru za kontrolu, došla sam u bolnicu. Ustanovljeno je da sam otvorena tri prsta i, po savetu lekara dr Plećaša, ostavljena sam na odeljenju. Uključena mi je, ja ću biti slobodna da nazovem 'probna indukcija', da proverimo kako ću reagovati. Ako se ništa ne desi, sutra ujutru opet isto, pa u petak konačno da me porode sa indukcijom. Nakon tog primanja, malo kasnije, negde oko 14h urađen je ponovni ctg, gde su kontrakcije bile kao 'vrata'. Imala sam bolove, ali sam se šetala stalno, kružila bokovima... Tako mi je bilo lakše.

U tri i dvadeset mi je pukao vodenjak, a onda je usledilo šminkanje. Naravno, ponela sam već sve u porodilište. Dok traju kontrakcije kružim kukovima, čim stanu sledi šminkanje, popravka šminke koju sam nanela u 6:00h, koja je već izbeldela.

U 16h uveli su me u pripremu, odradili mi ctg, dali klizmu i dok je sve to trajalo, kontrakcije su bile sve jače, ali podnošljive.

Hvala mami Aleksandri što je sa nama podelila ove posebne, divne, životne trenutke <3 Iskustvo="" sa="" porođaja="" ove="" mame="" možete="" pročitati="" na="" linku:="">

Posted by YuMama on Friday, February 21, 2020

Plan je bio da dođe i anesteziolog da primim epidural, ali je kasnio. U 17:15h su me uveli u porođajnu salu. Malo sam se šetala, pa je došao moj lekar. Pregledao me u 17:25h. Pokušala sam da siđem sa stola, ali sam osetila da je porođaj krenuo, osmehnula sam se i rekla doktoru da se porađam. On je izašao na trenutak, a babica koja je bila tu sa mnom je prišla da me porađa. I tako je sve krenulo - porodila sam se u 17:35h i sve je dobro prošlo. Pocepala sam se, ušili su me, ali se sve izdrži. Anesteziolog nije stigao na vreme, tako da sam se porodila bez epidurala, ali sam izdržala i ovog puta.

Veliki pozdrav svim ženama! Drage moje, verujte mi da šminka i frizura daju ženi neku moć, i taj osećaj da si sređena i lepa daje ti snagu za taj čin! Osećaj je neverovatan.

Sve dolazi iz glave, samo polako, pozitivno i biće okej. 

‌Veliki pozdrav svim mama koje čekaju na ovakav trenutak. Nadam se da ima još žena koje će izgledati posebno za svoj najlepši dan.

Mama Aleksandra

Pročitajte i...

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.