Ne znam odakle da počnem. Čitam priče majki koje su izgubile svoje bebe u 12, 13. nedelji trudnoće. Ja sam svoju bebu izgubila u 34. nedelji. Moju devojčicu...

Čekala sam je pet godina, prošla kroz dve operacije (imam dvorogu matericu), imala vanmateričnu trudnoću. Na kraju su mi doktori rekli da ne mogu ostati trudna prirodnim putem i da je najbolje da idem na vantelesnu oplodnju, ali da ipak i dalje pokušavamo. Tog dana, kad sam saznala za moju situaciju, bila sam užasno razočarana, ali sam ipak još imala nadu da ću držati dete u rukama. Skupila sam snagu za dalju borbu i zakazali smo termin za vantelesnu. Međutim, jednog lepog dana saznala da sam trudna i to prirodnim putem. Pa ne mogu vam opisati našu sreću. Koja radost je bila... uh... da bih je u 8. mesecu izgubila...

Toliko sam tog dana bila zauzeta, da nisam merila pokrete, da nisam osetila da moje dete umire. Kupila sam joj haljinicu, patofnice, unihop, kapu, rukavice... Sutradan sam otišla kod doktora, da bi mi on rekao da moja curica nije živa i da moraju da me porađaju. To je bio takav šok za nas. Ne bih volela nikome da se desi, nijednoj majci ne želim ovo iskustvo. Prvi put se porađaš i ne čuješ plač svog deteta... Daješ babici stvari koje smo planirali da joj obučemo kada je budemo doveli kući... Ne, nikako ne bih volela to neko da doživi.

Prošla su dva meseca, a nema dana kad ne pomislim na nju. Nema noći da se ne kajem što tog dana nisam merila pokrete moje devojčice, možda sam mogla da je spasim da sam odmah reagovala.

Žene koje ste trudne, merite pokrete svojih beba i reagujte odmah, ne čekajte sutra!

Lidija

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.