Moj sin je napunio šest godina, predivan mladi muškarac, kako on kaže, na koga smo svi ponosni, nestvarno dobar i pametan, ma savršen, ali njegov dolazak na ovaj svet je bio sve sem toga... 

Trudnoću, koja je bila uredna i bez ikakvih komplikacija, sam vodila kod doktora iz porodilišta "Narodni front". Neimenovani doktor, iz svojih privatnih razloga nije mogao da prisustvuje mom porođaju kada je došao taj momenat, tako da sam tamo bila prepuštena sama sebi. Babice, veoma bezobzirne i bez imalo poštovanja prema istom polu, pripremile su me za porođaj, krajnje paušalno uputile i prepustile daljoj proceduri. Ne znam šta se dešavalo posle, nisam medicinski radnik da bih to verodostojno prenela, ali kontrakcije koje su krenule nakon ginekološkog pregleda su bile neizdržive. Odmah sam zvala anesteziologa da mi da epidural, tada se plaćao pa su uvek bili dostupni, gde se pojavio čovek koji je krenuo da me psuje, jer ne znam da se namestim. Znaju mame kako izgledaju ti bolovi, a i znaju kako je teško namestiti se u takvoj situaciji, a da ne pričam kako je sarađivati u tom stanju kada te doktor vređa. Sve u svemu, neimenovani gnusni anesteziolog mi je dao takvu dozu da napone nisam ni osećala, te je epilog priče, da se prirodnog porođaja sećam kao skakanja po mom stomaku, uz psovke i uvrede, što me je na kraju dovelo do hitnog carskog reza. 

Ovim putem pozdravljam svo medicinsko osoblje iz "Narodnog fronta" koje mi je vodilo porođaj, gnusnog anesteziologa, babice i doktora koji mi je vakuumom čupao dete i na kraju ga izvadio hitnim carskim rezom. Sećam se rečenice, koju sam čula onako omamljena dok su me kolicima gurali ka operacionoj sali: Dete se zaglavilo, požurite, minuti su u pitanju. Obaveštavamo ih, da je moj sin predivan dečak, bez obzira što su ga svojim nemarom doveli do toga da ima kefalohematom, neonatalne konvulzije, da je dve nedelje ležao u Tiršovoj na cevčicama, da je jedva prohodao sa dve godine zbog hipotonije koju su svi oni kolektivno uzrokovali, i da ne želim da se nikome dogodi ono što je njemu. 

Druga priča je druga trudnoća. 

Poučena prethodnim iskustvom, sledeću trudnoću sam vodila kod doktorke koja radi u Višegradskoj i čiji suprug takođe radi tamo. Trudnoća i carski rez su prošli besprekorno. Dotična dama nije topla osoba koja vas drži za ruku i teši, ali je profesionalac u pravom smislu te reči, osoba koja uliva sigurnost od početka do kraja. Moja ćerkica i ja smo joj bezgranično zahvalne na svemu, što je sa takvom lakoćom ukazala da se predivne stvari događaju i na lak način, dostojan poštovanja novog života.

Sve ih pozdravlja mama dva divna deteta.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.