Mama Jelena podelila je sa nama svoje iskustvo sa porođaja iz šabačkog porodilišta.

"Evo da prenesem i ja svoje iskustvo sa porodilištem u Šapcu.

Tog 14. oktobra 2018. u 2:50 je stigao bebac. Što se tiče samog porođaja sve je prošlo savršeno. Moram da pohvalim najboljeg doktora na svetu, dr Gorana Maletića koji je od svoje kuće, u sred noći, došao da me porodi. Kao i anesteziologa dr Simića za uspešan epidural i bodrenje tokom porođaja.

E sad, "haos" počinje nakon porođaja.

Na dan porođaja dolazi medicinska sestra da nam da terapiju. Pitam je da li mogu dobiti doručak u sobi jer me užasno boli rana od epiziotomije i ne mogu da ustanem iz kreveta. Dotična počinje da viče na mene kako sam razmažena i bezobrazna i da idem sama u trpezariju ako hoću da jedem. Pitam je i da li mi može pomoći da ustanem, a ona mi odgovora da ustanem kako znam i umem. Sreća pa je bila jedna divna trudnica u sobi preko puta moje i pomogla mi. Vraćam se sa doručka i, u momentu kada sam ušla u sobu, osećam slabost. Mrak mi pada na oči, hladan znoj me obliva, imam nesvesticu. Cimerka uspe da dozove sestru i opet se pojavljuje ta Jelena koja počinje, ne da viče, već da urla - gde sam ja to krenula tek porođena! U tom trenutku, počinjem da plačem, valjda me malo tresla postporođajna depresija. Dotična opet urla zato što plačem. Imala sam utisak da će me ošamariti ako ne prestanem. Onda počinje da me "grdi" jer nosim mrežaste gaćice. U sobu ulazi divna doktorka Irena koja je malo smiruje i ne komentariše te iste mrežaste gaćice koje navodno doktori ne dozvoljavaju.

Taj isti dan pitam pomenutu sestru da li može da promeni čaršav ispod mene jer je krvav, a ona ga bez pardona okreće na drugu stranu i govori: "Evo, sada ti je čist".

Nakon dva dana mi je rađena revizija koja je mogla da bude izbegnuta, ali nije važno, bilo pa prošlo. Opet se "potrefi" da radi Jelena. Treba da mi da dva antibiotika venski. Bode me osam puta, iako imam sasvim dobre vene. A što je najgore, osam puta me ubola istom iglom koju je uredno spuštala na krevet bez ikakve zaštite. Obzirom da sam laboratorijski tehničar i da izvadim nebrojeno puta krv u toku dana, pitam je zašto me bode istom iglom koju pri tom stavlja na mesto koje može da kontaminira iglu, a njen odgovor je da ne može da ide po drugi i da se ne mešam. Hvala dragom Bogu, taj dan sam otišla kući i još više mu hvala što nisam dobila nikakvu infekciju. Inače, 80 odsto žena sa kojima sam pričala se žali na ovu istu medicinski sestru."

Mama Jelena Golubović 

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.