Već dugo pratim vašu rubriku iskustva iz porodilišta, pa sam poželela i ja da napišem svoju priču.

Porodila sam se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo ili opšte poznatoj Višegradskoj, 12. juna 2014, i na svet donela Lazara. 

Moja priča počinje 2011. godine, kada sam u 25-toj godini obolela od malignog oboljenja Non Hočkin limfom (Non-Hodgkin limfon) u drugom stadijumu, koji je bio na želucu. Tada sam operisana na Prvoj hiruškoj klinici KCS, tada mi je urađena totalna gastrektomija (totalno mi je odstranjen želudac), ovom prilikom veliko hvala dr Dejanu Stojakovu i njegovom timu. Nakon toga sam imala tri ciklusa hemioterapije.

Nakon dve godine, 2013. sam zatrudnela. U isto vreme velika sreća i veliki strah, šta i kako sad.

Nakon pregleda u dispanzeru za žene Doma zdravlja Pančevo, dr Vuković me upućuje u Višegradsku.

Od prvog pregleda preuzima me dr Olivera Kontić. U toku trudnoće sam imala oko osam hospitalizacija tokom kojih su mi rađene sve kompletne analize i pregledi na odeljenju Humane reprodukcije gde je načelnik dr Radulović. Svaki put su svi bili izuzetno profesionalni, ljubazni i predusretljivi.

Uslovi u bolnici su bili daleko bolji u odnosu na druge bolnice u Srbiji. Higijena je bila na dobrom nivou, hrana takođe.

Pet dana pre porođaja išla sam na konzilijum, a u vezi sa načinom porođaja. Odlučeno je da me porađaju prirodnim putem ali da budu spremni i za carski rez ukoliko nešto krene kako ne treba.

Nisam se odlučila za epidural iako mi je anesteziolog dao saglasnost da mogu da ga primim. 

Veče pre porađaja bila sam otvorena oko 3,4 cm. Odlučeno je da ujutru idem u porodilište. Bolove nisam osećala. Uveče sam odradila pripremu, a ujutru sam već bila otvorena 6,7 cm. Oko 9 časova sam prebačena u porodilište, posle procedure prijema ušla sam u boks (oko 10h). U 10 i 20 mi je uključena indukcija, tada su počeli bolovi.

Porodila sam se u 14 i 20. Porođaj kao porođaj je bio bolan, ali to je prirodno. 

Sve vreme su me obilazile sestre i bile su jako ljubazne. Da napomene da je bila mogućnost da suprug prisustvuje porođaju, ali se mi nismo odlučili za to.

Posle porođaja sam prebačena na odeljenje u dvokrevetnu sobu sa kupatilom. Sve je bilo lepo i čisto. Beba mi je donošena tri puta dnevno.

Po otpustu su me sadam dana obilazile patronažne sestre iz Doma zdravlja Pančevo, koje su mi sve objasnile i pokazale kako treba da negujem bebu.

Tako da nije sve tako crno ovde. Htela sam da napišem ovo, da skrenem pažnju na to da imamo jako velike stručnjake koji rade savesno svoj posao. I koji su me primili i bavili se svakim detaljom moje trudnoće, koja je bila sve samo ne uobičajena. 


Foto: Privatna arhiva

Jovana Simeonov, Banatsko Novo Selo 

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.