Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskustvo iz Italije: Porađala sam se na stolici, oslonjena na supruga

"Sve me je brinulo - kako će proći porođaj, jezik ne znam dobro, da li ću se snaći... Jedino me je tešilo što je u Italiji pravilo da suprug prisustvuje porođaju". Divna priča mame Ivane...

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Kada sam tog 13. septembra 2014. ugledala dve crtice na testu nije bilo srećnije žene od mene. Trudnoća je bila "školska", sve je bilo u najboljem redu. Mučnine sam imala možda svega dva, tri dana.

U petom mesecu trudnoće, pridružila sam se suprugu koji živi i radi u Italiji. Dogovorili smo se da ću se tamo i poroditi. Sve me je brinulo, kako će proći porođaj, jezik ne znam dobro, da li ću se snaći... Jedino me je tešilo što je u Italiji pravilo da suprug prisustvuje porođaju.

Povezane vesti

Vodenjak mi je pukao 12. maja 2015. u pola pet ujutru. Otišli smo u bolnicu. Vesele boje i higijena na zavidnom nivou su mi dali osećaj sigurnosti, odmah sam se nekako bolje osećala. Primili su me, rekli da se presvučem i prebacili nas u sobu gde smo bili samo suprug i ja. Babica me je stalno obilazila. Pokazala je suprugu kako da mi masira leđa kada krene kontrakcija. Doneli su mi da jedem, što je mene iznenadilo, ali mi je i prijalo tih par zalogaja koje sam uspela da progutam. Ostalo je poručkao moj mužić.


Foto: Privatna arhiva

Kada je došlo vreme da počnem da "guram", došla je babica i donela malu stolicu, nešto kao naš tronožac, ali sa rupom. Rekla mi je da probamo prvo tako - sedeći, s tim da mogu da pređem na krevet ako budem htela. U prostoriji smo bili samo suprug, babica i ja. Suprug je seo na stolicu iza mene, tako da sam leđima bila naslonjena na njega, što mi je olakšalo "guranje".

Povezane vesti

Doktorka i još dve sestre su došle tek pred kraj.


Foto: Privatna arhiva

Moje zlato došlo je na svet u 16:09 i odmah su mi ga spustili na grudi. Bio je tako topao i malen, i suprug i ja smo plakali od sreće. Uzeli su ga, pregledali, sredili, ali sve vreme su bili u toj istoj sobi, tako da sam ga gledala sve vreme. Onda su mi ga dali da ga podojim i ostavili nas troje da budemo sami nekih pola sata.


Foto: Privatna arhiva

Prebacili su me u sobu. Suprug je do 20h bio sa nama, posle smo ostali samo moj sin i ja. Moram da napomenem da je bebac sve vreme bio sa mnom. Ja sam ga kupala, presvlačila (sva oprema i pelene bile su u sobi u kojoj sam ležala). Sve u svemu, jedno divno iskustvo. Higijena besprekorna, posteljina se menja svako jutro, osoblje stručno i jako ljubazno. Iako nisam znala jezik, baš nikakvih poteškoća nisam imala.

Povezane vesti

Svim ženama bih poželela porođaj kao moj!

Mama Ivana Stojković

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica