Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje iskustvo: Trudnoća i porođaj u Švajcarskoj

"Od obloga sa lavandinim uljem, vrelog jastuka (koji se stavlja ispod leđa da greje i ublaži kontrakcije), do tople kupke u ogromnoj kadi." Pročitajte iskustvo sa porođaja mame Jelene...

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Živim u Bazelu, gradu koji se nalazi na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske. Moje iskustvo sa porođaja je bilo zaista živopisno. Najpre bih krenula od uslova u porodilištu. 

Obavezni pregledi

Universitat Spital Basel je velika bolnica, u kojoj sam vodila čitavu trudnoću. Od kako sam ostala u drugom stanju do porođaja imala sam šest pregleda, a na svakom mi je merena težina, proveravan pritisak i kvalitet urina. Krv sam davala svega dva puta.

Ručak u toku porođaja

Pošto je moj mališa kasnio, prešavši termin, zakazali smo indukciju za 1. januar. Došla sam ujutru u bolnicu i nakon odrađenih analiza dobila vaginalni tampon u 14 časova, koji je počeo da deluje negde oko 21 čas. 

Povezane vesti

Soba koju sam delila sa jednom Nemicom (s kojom sam se i sprijateljila), je bila jako lepo uređena. Dnevni boravak je bio predviđen za posete, a u njemu smo i jele. Tog dana sam i ručala i večerala, jer ovde ne važi pravilo da nekoliko sati pre porođaja ne smete jesti.

Komfortable Aussichten: So sieht unser Standardzimmer auf der Mutter-Kind-Station aus. Erfahren Sie mehr über unsere Rä...

Posted by Universitätsspital Basel on Saturday, November 29, 2014


Neobične metode protiv porođajnih bolova

Kad su bolovi krenuli, babice su počele da primenjuju sve dostupne metode - od obloga sa lavandinim uljem, vrelog jastuka (koji se stavlja ispod leđa da greje i ublaži kontrakcije) do tople kupke u ogromnoj kadi. Nakon toga sam prešla u porođajnu salu.

Povezane vesti

Epiduralnu anesteziju su mi takođe dali zbog veoma jakih bolova, ali ni posle 18 časova od početka porođaja moj bebac nije bio namešten kako treba - bio je okrenut glavom ka izlazu, ali se pomerio u stranu što je bilo nezgodno za izvlačenje. Usledile su pripreme za carski rez koji je bio neophodan. 

Mama kao deo medicinskog tima

Da napomenem, moja mama, koja ne zna ni reč nemačkog jezika, sve vreme je bila uz mene. Bila je u bolničkom mantilu kao i medicinske sestre, a poslužena i tretirana kao dama, čak im je i pomagala da doda ponešto.

Kad je moj beban konačno došao na svet, ona je posle njegovog merenja i kratkog boravka na mojim bedrima, prvi put uzela svog unuka i nije ga ispuštala iz ruku.

Savršena usluga nakon porođaja

Nakon dva sata (već je bilo 22 časa), premešteni smo u sobu gde sam dobila večeru i kafu, bez ikakvog pogovora. Unapred sam birala meni za sledeći dan, koji je bio zaista bogat.

Prvu noć sam mogla da se naspavam jer je babica čuvala bebana i dovela ujutru rano na podoj. Za svaku uslugu i pitanje, dovoljno je bilo da kliknem na krevetu dugme i tu je babica, nasmejana i raspoložena.

Povezane vesti

Posle 24 časa, ustala sam bez problema i bez pomoći, a nakon tri dana, došla je fotografkinja i uradila prelepu sliku za album bolnice.

Obavezan pregled nakon porođaja je posle šest nedelja.

Pozdrav iz Bazela!

Mama Jelena i maleni Strahinja

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica