Pre dve godine i devet meseci porodila sam se u Luksemburgu, a ovo je moje iskustvo iz trudnoće, sa porođaja i nakon njega...

Obavezni pregledi

Trudnice u Luksemburgu svakog meseca idu na preglede krvi, kao i ultrazvučne preglede, a redovno posećuju i zubara. Pregledi su obavezni, ali su besplatni.

Država brine o majkama

Finansijska pomoć države za opremanje bebine sobe i druge troškove oko novorođenčeta, od 5000 evra , uslovljena je obaveznim pregledima, te se na taj način trudnice takođe podstiču da redovno posećuju lekara.

Nezaposlene mame u Luksemburgu svakog meseca dobijaju i po 500 evra, a dečji dodatak iznosi 190 evra, tako da ukupna mesečna finansijska pomoć ovde iznosi oko 700 evra.

Epidural se podrazumeva

Kada dođe vreme za porođaj, pregledi su česti, a medicinsko osoblje sve lepo objašnjava budućoj majci. Kod mene je sve, hvala Bogu, išlo brzo iako je prvo dete u pitanju. Porodila sam se prirodno, uz epidural koji se ovde podrazumeva (pre porođaja išla sam kod anesteziolog koji mi je pogledao leđa i sve lepo objasnio).  Srećna porodica; Foto: Privatna arhiva

Tate prisustvuju porođaju

Suprug, na žalost, nije prisustvovao porođaju jer nije stigao na vreme iz Holandije, ali je moja sestra bila sve vreme uz mene. Naravno, i prisustvo budućeg tate, ovde se podrazuneva.

Bebama je mesto uz mamu

Nakon porođaja, moju bebu su odmah stavili kod mene i tu je ostala dva sata. Ovde kažu da je to veoma važno! 

Bebama se stavljaju štipaljke na pupak, a pregledi pedijatra se obavljaju svakog dana. Takođe, samo dan posle rođenja, bebama se proverava i sluh. 

Mame su bezbrižne

Mama ostaje tri dana u bolnici, ukoliko nema komplikacija, što je kod mene bio slučaj. Nakon izlaska iz porodilišta, mamu i bebu posećuje babica ili patronažna sestra koja pomaže oko dojenja i kupanja bebe. Ona takođe vadi bebi krv iz pete, kako bi iskontrolisala njeno zdravstveno stanje. 

Prvu vakcinu beba prima sa mesec dana, na prvom pregledu kod pedijatra koji roditelji sami biraju. Nisam se uopšte brinula puno oko bebe, jer su mi uvek lekari i babice sve lepo objašnjavali.

Za tri nedelje očekuje me novi porođaj, ali sada u Holandiji, gde je sve drugačije. Podeliću sa vama i svoje novo iskustvo :)

Mama Jasmina i mala Melina

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.