Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskustvo trudnice koja održava trudnoću u bolnici: Doktori su divni, a uslovi očajni!

Doručak se deli četiri sata nakon buđenja.... Pročitajte priču jedne buduće mame koja je provela nekoliko dana na ginekološko-akušerskom odeljenju opšte bolnice u Pančevu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kao neko ko bi trebalo da se u narednih par meseci porodi, moram makar da pokušam da obavestim javnost o "strahotama" porodilišta u Pančevu, ginekološko-akušerskog odeljenja, kao i same ginekologije u dispanzeru gde se trudnoće vode.

Povezane vesti

Pre destak dana primljena sam na ginekološko odeljenje zbog rizične trudnoće gde sam neko vreme i zadržana. Hrana kao hrana, već prevaziđena tema – "pre-strašno"! Pored kvaliteta i kvantiteta (jedno jaje, jedna viršla, jedan medić, jedno parče salame "podriguše"...) tu je i tajming podele obroka. Pacijentkinje su budne već od 4:30h, zbog merenja temperature, pritiska, vađenja krvi, smene sestara, vizita... Doručak se deli u 8:30h (četiri sata kasnije!). Trudnice koje, poput mene, pate od mučnina i povraćaju,  moraju da ujutru pojedu nešto, te su u problemu ukoliko im porodica nije obezbedila zalihe hrane. Užina: 9:30h. Ručak: 11:30h. Užina: 13:00h. Večera: 16:00h. Kraj! Vizita je između 19h i 22h, kako se kome kad "ćefne". Pokušajte (čak i ako niste trudnica/porodilja) tako da jedete.

Povezane vesti

Obezbeđena je nova PVC stolarija (mislim da je to manje-više novijeg doba), s' tim da će u narednih par godina vrata pootpadati jer sva već vise i skoro je nemoguće otvoriti ih bez guranja, a kamoli zatvoriti kada, na primer, idete u wc. Na trudničkom odeljenju prva i poslednja soba su najvećeg kapaciteta – šest kreveta. To je jednako 12 trudnica koje će se svakog trenutka poroditi. "Divan ugođaj" pružaju zidovi koji su puni buđi (možda i azbesta i ko zna čega i kakvih boleština i bakterija) i čiji delovi otpadaju. Da, baš tim istim trudnicama iznad kreveta.

To je to što se porodilišta tiče.

Ginekologija...

Brisevi su obavezan deo kontrola trudnoće. Oduvek su ih uzimale babice u samom dispanzeru. Onda je počelo prebacivanje između njih i odeljenja medicine rada. I onda je doneta finalna odluka – brisevi će se nadalje vaditi u kiretarnici (mesto gde se obavljaju abortusi!)! Za uzimanje briseva trudnica sama mora, pored epruveta, da obezbedi spekulum! Kao da vašem automehaničaru vi nosite alat za rad, njegove su samo ruke. Na stranu što je mešanje trudnica i kiretaža umna tortura, na stranu što je zgrada jeziva, na stranu što se prima ograničen broj pacijenata, na stranu što sami obezbeđujemo "alat", ali osoba koja, kako sama kaže,  ne zna ništa, samo uslužno obavlja uzorkovanje", je vrhunac! Po silovitosti, nestrpljenju, uvođenju sledeće žene dok je upravo "uzorkovana" još gola na stolu, i tome da je za 30 minuta, od pet žena četiri raskrvarila, ostaje mi samo da zaključim da je ona neki knjigovođa ili tako nešto što veze nema sa babicom! Jednom sam otišla i toliko trauma navukla i brige da će mi spontani izazvati, da od tada za obavezne kontrole briseva izdvajam 3.000 dinara, pored urednog socijalnog osiguranja, za koje mi se odbija od plate, naravno.

Povezane vesti

I sada ono što me je i nateralo da napišem ovaj, pomalo nespretan tekst. Nakon izlaska iz bolnice i odlaska na kontrolu kod mog lekara u dispanzer, u pola pregleda se desilo nešto neverovatno! Glavna sestra je ušla u ordinaciju da saopšti sledeće doktoru: "Po direktorovom (ili načelnikovom, nisam sigurna) naređenju, momentalno stupa na snagu sledeća mera štednje. Ukidaju se sterilne rukavice za vršenje pregleda!" Gospođa uzima kutiju sa sterilinim medicinskim rukavicama i predaje doktoru rukavice za jednokratnu upotrebu! Ukoliko niste upućeni, to su one rukavice/kese, koje stoje na pumpama za samostalno točenje goriva. One rukavice koje su tanje od kese koju vam u prodavnici daju za hleb. One rukavice koje žene koriste za farbanje kose i obavezno, kada završe, shvate da su im ruke i nokti polu zamazani od farbe koja je naravno probila. Ginekologija, trudnoća, polni i rasplodni organi, bebe koje zavise od sterilnog okruženja da bi bezbedno bile donete na svet, doktori koji ruke stavljaju u svakakve organe zaražene ko zna čime!

Da li iko može da uradi išta po ovom pitanju?

Da li postoji iko ko shvata koliko ovo problema pravi ženama koje pokušavaju da rode zdravu i pravu decu u doba kada je sve teže izneti trudnoću?

Povezane vesti

I najbitnija stvar koju moram da pomenem – doktori, sestre i babice pančevačkog dispanzera i ginekološko-akušerskog odeljenja su divni (izuzimam tetu u kiretarnici koja obavlja uslužno uzorkovanje)! Profesionalni, pažljivi, predani poslu i pacijentkinjama i veoma stručni. I sve njih (uglavnom) ovo sve pogađa jer u ovakvim uslovima i sa smanjenim platama polako će početi da zaboravljaju zašto se ustvari bave poslom kojim se bave. A rade najvažniju stvar – pomažu svetu da bude bogatiji! 

Apelujem na državu da pokaže bar malo zahvalnosti za zdravstvene radnike i obezbedi im uslove kakve bi trebalo da imaju ovi profesionalci.

Buduća mama

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica