Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča besne i prevarene trudnice: Kako da uživam u trudnoći kad osam meseci nisam primila platu?

“Kažu da je trudnoća jedan prelep i uzbudljiv period života i da u njoj treba uživati, ali kako se opustiti kada razmišljaš kako da skrpiš kraj sa krajem?! ”, počinje svoju priču Tamara iz Beograda.

 Izvor: Foto: Shutterstock

U trenutku kada sam ostala trudna bila sam zaposlena u butiku, u tada dobrostojećoj firmi koja je uredno isplaćivala plate, trudničke i porodiljske naknade. Od trenutka kada sam otvorila bolovanje, čini mi se da je sve pošlo naopako.

Bolovanje sam otvorila na samom početku zbog visokorizične trudnoće i raznih problema koje sam imala pre začeća. Tog 5. januara, dok sam ležala u bolnici zbog punkcije -da bi se ustanovilo da li je normalna ili vanmaterična trudnoća, koleginica mi je javila da su promenili naziv firme i direktora i da niko ne zna šta će se dalje dešavati. Ono što se desilo je to da su na ime stare firme koja više nema nijednu poslovnicu, ostavili nas trudnice i porodilje, a na ime nove firme prebacili sve "sposobne" radnike. I tada počinju moji problemi. 

Povezane vesti

Prvu i jedinu platu koju sam primila je bila samo za prvi mesec bolovanja. Nakon toga nisam primila nijednu više do avgusta.Na svakih mesec dana su mi pravili novi ugovor, a onako trudna sam išla sama da se prijavljujem i overavam zdravstvenu knjižicu do juna, kada mi je rečeno da doprinosi i zdravstveno nisu uplaćeni i da knjižicu ne mogu da dobijem. Pritom, od plate ni traga ni glasa. Na svaki pokušaj da dobijem odgovor, kada sam i uspela da ga dobijem, tadašnji direktor se branio rečima: "Paaa, ne znam ja, pa kako nije legla, papiri su podneti", ili moje omiljeno: “Pa što niste sami dostavili papire u RFZO?". I tu počinje moja borba. 

 Foto: Shutterstock

Provera u RFZO da li su papiri podneti i konstanto zvanje direktora koji je večito bio neobavešten. RFZO se pravdao kako ne može ništa bez papira, u firmi kako RFZO pravi problem zbog nekog prenosa firme sa opštine na opštinu i tako u krug, pravdanje i izgovori, a termin se bližio. Pošto nas je bilo u firmi "junaka", odlučile smo mi žene da lepo odemo u inspekciju onako kolektivno, ja, trudnica i još četiri porodilje. Lepo podnele prijave, lepo dostavile dokumenta, lepo dodeljena četiri inspektora za naš slučaj, i lepo stiglo rešenje posle dva meseca o obustavi postupka. U nekom trenutku je ovo sve postalo smešno. I sad, dok kucam ove reči se smejem. Naime, u toku postupka promenio se direktor, ponovo, i adresa firme, ponovo. Broj novog direktora nikada nismo dobile da sa njim kontaktiramo i ako su ga inspektori znali. U rešenju inspekcije je pisalo da se postupak obustavlja zbog nemogućnosti stupanja u kontakt sa direktorom zato što je on bolestan a u njegovo ime sa njima je komunicirao njegov brat. Lična, topla preporuka inspektora je da se oprostimo od trudničke plate jer oni tu ne mogu ništa, nema odakle da se naplati. I tako sam ja mojoj plati od 29.000 x 8 meseci mahnula tužno jer ni od načelnice nismo dobili nikakav odgovor. 

Povezane vesti

U međuvremenu sam se porodila, a firma je zvanično otišla pod stečaj. Odgovornost je preuzeo stečajni upravnik koji i dalje ne odgovara na pitanje da li postoji mogućnost naplate trudničkih plata. Sve ovo pišem u nadi da će se ova priča čuti, da žene znaju da nisu jedine, pošto verujem da nas ima dosta koje je ova država ponizila. Da ispričam jednu veliku nepravdu prema majkama i budućim mamama u ovoj zemlji. Da ukažem na nemogućnost jedne radne žene, koja je sate i sate svog života unela u posao da svom neređenom detetu pruži osnovno i sebi napravi pristojan ručak. Ne pričam niokakvom luksuzu, već o suvoj egzistenciji. Hoće da podižu natalitet, hoće da se rađaju deca, a ja ih pitam kako? Kako održati trudnoću, kako kupiti pelene, mleko i sve što je neophodno bebi? Sa kojim parama - sa onim sa kojim sam se oprostila? Svakoj ženi koja se odluči da ovoj državi rodi dete treba dodeliti orden, jer sve te žene su junaci! Nezaštićeni, ponižavani borci koji kopaju i rukama i nogama za svoju decu! Živele mame! 

Tamara Genić Dramićanin

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected]

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica