Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva temperatura:Rashlađivanje nije za bebe

I danas sam sigurna da je rashlađivanje u toku dana dovelo do povišene temperature kod moje Marjane. Bila sam tužna što je bilo šta muči, a možda i boli...

 Izvor: Foto: Privatna arhiva


Prvih dana po rođenju moje devojčice Marjane, nisam imala problema ni sa njenim kupanjem, ni sa povijanjem. Taman kada sam se lepo uhodala i sa Marjaninom ishranom, naišao je prvi problem sa njenim zdravljem. Ja sam ga izazvala tako što sam, slušajući savete drugih majki, istuširala Marjanu preko dana! Bilo je leto, pa su me savetovali da svoju bebu češće rashlađujem ispod tuša. Međutim, njoj to uopšte nije prijalo.
Već uveče, postala je razdražljiva i plačljiva, a i vrlo malo je jela. Ispostavilo se da ima visoku temperaturu. Marjana nije imala kontakt ni sa kim ko bi joj bilo šta preneo, tako da sam i danas sigurna da je rashlađivanje u toku dana dovelo do povišene temperature. Iz ovog iskustva sam naučila da male bebe ne treba rashlađivati.


Marjanino zdravstveno stanje me je veoma zabrinulo. Bila sam tužna što je bilo šta muči, a možda i boli. Uplašila sam se da ne dođe do neke komplikacije na plućima... baš sam se zabrinula. Pritom, dodatno me je mučilo što sam ja bila kriva za njeno narušeno zdravlje. Za razliku od mene, kojoj je Marjana prvo dete, suprug Zoran je na sve to gledao potpuno mirno. Njegovo roditeljsko iskustvo je bogatije, pošto mu je Marjana treće dete. Mirno je reagovala i baka Lozena, Zoranova mama, kojoj je Marjana šesto unuče.


Odneli smo bebu kod lekara i vratili se sa odgovarajućm terapijom, zahvaljujući kojoj je povišena temperatura brzo nestala, ali je kijanje uz pun nosić potrajalo par dana. Kada se u devetom mesecu Marjana ponovo prehladila, opet sam bila tužna, iako sam tada znala da će to brzo da prođe. Jedino je Ivan, stariji Marjanin brat, tada uspeo da me malo razvedri, čak i nasmeje, kada je zbog bebinog upornog plača stao kraj nje, i rekao joj: „Kaži nam šta ti je!“.

Marina Stoilkovski i ćerka Marjana (20 meseci)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica