Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragocena iskustva mame Marije iz dve trudnoće: Pomogla mi je psihofizička priprema

Pročitajte iskustva mame Marije i saznajte šta joj je najviše pomagalo pre, tokom i posle porođaja.

 Izvor: Foto: Profimedia

Šaljem vam iskustva iz prve trudnoće, ali i iz druge u kojoj se trenutno nalazim.

Prva trudnoća je bila, po rečima lekara, visoko rizična - mislim zbog položaja grlića materice, mada mi to niko od lekara nije objasnio (nekako kao da nije bitno da mi znamo šta nam je). Malo me je to nerviralo kada odem na ultrazvučne preglede - kao da sam predmet koji nosi bebu u stomaku i doktor izdiktira sestri podatke vezane za bebu a sa mnom ni reč ne progovori i još kada nešto pitam, postave se kao da su sva pitanja suvišna.

Povezane vesti

Ja sam profesor matematike u srednjoj školi i kada ocenim učenika jako je bitno da mu objasnim zašto je dobio baš tu ocenu i šta je dobro, a šta nije u njegovom zadatku. Mislim da je trudnoća nešto što ne može da se poredi sa malim zadatkom iz matematike, a ipak ne dobijamo objašnjenja ni povratnu informaciju od ginekologa.

Na preglede sam išla u GAK u Višegradskoj jer sam tamo imala doktora koji mi je po preporuci vodio trudnoću i trebao da prisustvuje porođaju (ali nije došao, niti me obišao posle porođaja).

Porođaj je prošao lepo jer sam bila spremna za porođaj, što mislim da je najbitnije. Posećivala sam časove psihofizičke pripreme i mnogo su mi pomogli, što bih svima preporučila, jer te vežbe disanja stvarno mnogo znače. Meni baš jesu.

Druga trudnoća mi je mnogo bolja jer posećujem samo svoju doktorku u Domu zdravlja. To vam je sasvim dovoljno, možda neki ultrazvuk kod privatnog lekara ako ste nestrpljivi da vidite bebu do zakazanog termina kog svog lekara.

U prvoj trudnoći sam se ugojila 10 kg, a beba je imala 3 kg i 400g. Sada sam u 31. nedelji i ugojila sam se 7 kg, a beba ima preko 1 kg i 600g. Najbitnije je hraniti se pravom hranom a ne ugljenim hidratima koji bebi ništa ne znače, a majkama se stvara suvišno salo.
Jako mi je značilo lepo objašnjenje od strane babice u porodilištu oko održavanja grudi i izmlazanja tako da nisam imala nikakvih problema sa dojenjem. Lenjost može da napravi veliki problem. Bitno je da se sačuva mleko.

Povezane vesti

Svašta sam ispisala i izvinjavam se ako je previše jer ima tu svačega o čemu mogu da pišem.
Najbitnije je da se zna da nema lepšeg osećaja od prvog zagrljaja sa vašom bebom bez obzira na tih nekoliko sati porođaja koje zaboravite odmah!

S poštovanjem,
Marija Todorović-Đokanović

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

Najnovije

Vesti

Porodica