Veliko je zadovoljstvo i sreća biti roditelj. Želim odmah na početku da zahvalim svim internet stranicama o trudnoći, porođaju i roditeljstvu, među kojima je i Yumama, koje su mi omogućile da što više saznam kako bi sve proteklo u najboljem redu i kako bi prvi dani bili puni zadovoljstva i za mene i bebu!

Svakodnevna šetnja u trudnoći

Trudnoća mi je protekla kako se samo poželeti može! Malo mučnine (nisam čak ni povraćala), dosta sam se kretala, čak sam stigla i da položim par zadnjih ispita i diplomiram na Pravnom fakultetu mesec dana pre porođaja!

Pred kraj trudnoće su počele jako da mi otiču noge, dobijala sam, čini mi se kilogram dnevno, budila sam se često noću, a šetnje su mi postajale sve napornije. Ipak, nisam odustajala. Šetala sam svakodnevno i uživala u kupovini stvarčica za moju bebu!

Na porođaj bez panike

Tog dana, kad će krenuti porođaj, probudila sam se sa jakom glavoboljom, što me jako začudilo pošto nikada nisam imala takvih problema. Osećala sam blagu nervozu pa sam izašla da prošetam. Šetala sam dva sata, nisam osjećala bol u nogama, godio mi je svjež vazduh, ma prosto sam kao nova došla kući!

U 18h iz sna me probudilo pucanje vodenjaka! Nisam mogla da verujem, tri nedjelje prije termina! Još uvek ne mogu da poverujem kako sam bez panike sve pripremila za bolnicu! Nazvala sam svog doktora, okupala se, spakovala sve i u 22h bila u Betaniji. Bolovi su bili blagi, poput menstrualnih, trajali su sat, dva. U poslednjih pola sata postajali su jači, ali ni traga od onih vanzemaljskih bolova koje pojedine žene opisuju. Doduše, ja sam imala jako lak porod, naponi su počeli u 1:30, a moj Danilo se rodio u 1:44. Nisu mi radili epiziotomiju, a ipak to nisu strašni bolovi - meni je mnogo veći strah otići kod zubara!

Oduševljena sam osobljem porodilišta Betanija i ovim putem im se zahvaljujem! Posebnu zahvalnost dugujem svom doktoru Stajiću u koga imam veliko poverenje, što je bilo više nego presudno da svojoj bebi olakšam dolazak na svet! Još jednom, hvala do neba!

A sad...

Moja beba i ja se već super slažemo, ručamo 7-8 puta dnevno. Danilo je pravi dobrica, plače samo kad je gladan. Imao je malo žutice, ali to je već iza nas. Pomoglo nam je samo češće dojenje u početku i "sunčanje" pored prozora.

Želim da poručim budućim mamama da ne strahuju, da uživaju u svojoj trudnoći i brinu o svom zdravlju. Na taj način će doživjeti porođaj kao nešto sveto i uzvišeno, kao najsrećniji i najlepši doživljaj u svom životu!

Ljubimo vas Danilo i ja!

Danilova mama

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com