Kada je primetio da se za njegovim psom, ženkom retrivera, svi u parku okreću, dečji zubar iz Amerike Pol Vais došao je na genijalnu zamisao.

Naime, Pol je još kao dete želeo da ima psa, pa je pre pet godina kući doveo ženku retrivera koju je nazvao Bruk. Ubrzo je primetio kako se svi iz parka nasmeju kada vide njegovu dlakavu prijateljicu. Nakon toga, Pol je shvatio kako bi Bruk mogla da bude od velike pomoći u njegovoj stomatološkoj ambulanti i pomogne deci koja se boje zubara.

POGLEDAJTE I Pas, prvi kućni ljubimac

Počeo je da istražuje pravne aspekte uvođenja psa u zubarsku ambulantu. Na njegovo iznenađenje naišao je na veoma malo informacija, ali je bio uporan i nastavio je u svojoj istrazi. Za početak je morao da potpiše polisu osiguranja koja ga oslobađa od odgovornosti za dovođenje psa u ambulantu, a onda je Bruk krenula da se školuje za sertifikovanog terapeutskog psa iako to zakonom nije bilo obavezno. 

Dok je još bila štene, Pol ju je naučio osnovnim naredbama, a poslušna Bruk je s lakoćom savladala sve ostalo i položila ispit, odnosno uspela da dobije sertifikat. Bruk je zvanično počela da radi  u leto 2012. godine. Danas je Polova ordinacija veoma popularna upravo zbog Bruk koja dočekuje decu i teši ih ako se boje zubara. Neka deca traže da im ona legne u krilo dok su na zubarskoj stolici kako bi je lakše mazili i grlili i naravno zaboravili da su kod zubara.

POGLEDAJTE I Kućni ljubimci ne izazivaju alergije

Bruk češće leži ili sedi porede njih jer i nije baš lagana, teži 25 kilograma.

Pojedini roditelji u suzama izlaze iz ordinacije, dirnuti koliko pozitivno pas deluje na njihovu uplašenu decu. Drugi su presrećni jer više ne moraju na silu da vode decu kod zubara, već ih mališani sami pitaju kada treba da idu. Ipak, postoje i oni koji ne žele da pas bude u ambulanti pa svoje preglede zakazuju kada Bruk nije tu, ili je jednostavno sklone u drugu prostoriju, prenosi portal habricentral.org

Izvor: 24sata.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.