Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovija istraživanja: Svaka sedma beba u svetu se rodi sa smanjenom telesnom masom

Prema podacima o bebama rođenim od 2000. do 2015. godine, naučnici su uočili veliki broj beba rođenih sa smanjenom telesnom masom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Preko 20 miliona beba širom sveta, praktično jedna od sedam, rodilo se sa smanjenom težinom u 2015. godini. To su malo bolji rezultati u odnosu na 2000. godinu, ali opet neznatni za prevenciju zdravstvenih problema, prema novoj studiji.

Istraživači iz Londonske škole higijene i tropske medicine, Unicefa i Svetske zdravstvene organizacije su analizirali podatke iz vladine baze 148 zemalja između 2000. i 2015. godine.

Povezane vesti

Globalno, 20,5 miliona (14,6 posto) beba rođenih u 2015. imalo je smanjenu telesnu masu, odnosno manje od 2500 g. 

Naravno, rezultati su varirali od države do države, ali je interesantan podatak da je 91 posto beba smanjene telesne mase rođeno u nisko ili srednje razvijenom zemljama.

Smanjena telesna masa na rođenju javlja se prilikom prevremenog porođaja, ili pak ukoliko beba nije dovoljno zrela za gestacijsku nedelju u kojoj se nalazi, zbog restrikcije rasta u materici.

"Težina je najvažniji faktor koji vam na samom početku života ukazuje na buduće zdravlje", istakao je profesor Džoj Lon, autor ove studije.

Kod beba sa smanjenom telesnom masom imaju veće šanse da dođe do zakržljalog rasta, odlaganja razvoja ili stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica