Stručnjaci iz Nemačkog centra za dijabetes u Dizeldorfu kažu da oko 30 posto ljudi širom sveta ne doručkuje, a upravo ta loša navika povećava šanse za pojavu dijabetesa tipa 2. To objašnjavaju navikama u ishrani kasnije tokom dana. Naime, oni koji ne pojedu ništa ujutru, skloniji su da jedu više tokom dana.

Ranija istraživanja pokazala su da ljudi s prekomernom težinom imaju običaj da preskaču doručak jer pogrešno veruju da će tako uneti manje kalorija u danu i biti mršaviji. Poznato je da su previše gojazni ljudi skloniji dijabetesu, ali skloniji su mu i oni koji su normalne težine, ali ne doručkuju, tvrde nemački stručnjaci koji su tokom istraživanja u obzir uzimali uticaj indeksa telesne mase (BMI).

Do tog zaključka su došli nakon analize podataka iz šest prethodnih studija koje su istraživale uticaj ishrane na dijabetes, a u kojima su im bili dostupni podaci od ukupno 96.175 ljudi.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.