Stručnjaci iz Nemačkog centra za dijabetes u Dizeldorfu kažu da oko 30 posto ljudi širom sveta ne doručkuje, a upravo ta loša navika povećava šanse za pojavu dijabetesa tipa 2. To objašnjavaju navikama u ishrani kasnije tokom dana. Naime, oni koji ne pojedu ništa ujutru, skloniji su da jedu više tokom dana.
Ranija istraživanja pokazala su da ljudi s prekomernom težinom imaju običaj da preskaču doručak jer pogrešno veruju da će tako uneti manje kalorija u danu i biti mršaviji. Poznato je da su previše gojazni ljudi skloniji dijabetesu, ali skloniji su mu i oni koji su normalne težine, ali ne doručkuju, tvrde nemački stručnjaci koji su tokom istraživanja u obzir uzimali uticaj indeksa telesne mase (BMI).
Do tog zaključka su došli nakon analize podataka iz šest prethodnih studija koje su istraživale uticaj ishrane na dijabetes, a u kojima su im bili dostupni podaci od ukupno 96.175 ljudi.
Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu