Bebe koje spavaju u svojim sobama, odvojene od roditelja ranije utonu u san i potrebno im je manje vremena za to, za razliku od onih koje spavaju sa svojim roditeljima, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u žurnalu Sleep Medicine.

Takođe, manje se bude noću kako bi jele, a ujutru duže spavaju. Roditeljima je lakše da ih uspavaju, a i sami imaju bolji san, tvrdi se u istraživanju.

Vođa istraživanja dr Džodi Mindel iz Dečije bolnice u Filadelfiji, rekla je kako su ove bebe navikle da se same uspavljuju. Ova studija kontradiktorna je onoj koju je uradila Američka asocijacija pedijatara u kojoj tvrde kako se preporučuje da bebe prvih šest meseci spavaju sa roditeljima jer se na taj način smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

U istraživanju koje tvrdi da bi bebe trebalo da spavaju u prostorijama odvojenim od roditelja, učestvovali su roditelji 6.236 novorođenčadi između šest i 12 meseci u SAD-u, kao i roditelji 9.798 beba iz Australije, Brazila, Kanade, Velike Britanije i Novog Zelanda.

"Postoji veliki broj razloga zbog čega bebe spavaju bolje u svojoj sobi, a glavni je taj što se same uspavaju. Ipak, otkako je izašlo istraživanje Američke asocijacije pedijatara lekari se muče sa tim šta da kažu roditeljima. Nakon što prođe šest meseci i rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta roditelji bi trebalo da odluče šta je najbolje za njih i celu porodicu, i omogućiti svima potreban kvalitetan san", rekla je Mindel.