U Evropskoj uniji od ukupno 220 miliona domaćinstava skoro trećinu, odnosno 65,6 odsto, čine ona sa decom koja su još uvek zavisna od roditelja, pokazuju podaci Eurostata za prošlu godinu.

U ovu kategoriju dece spadaju, kako se navodi, svi mlađi od 15 godina, kao i svaka osoba starosti između 15 i 24 godine koja je ekonomski zavisna od nekog člana domaćinstva - roditelja ili neke druge odrasle osobe.

Među članicama EU najviše domaćinstava sa decom beleži se u Irskoj - 41 odsto, slede Kipar i Poljska sa po 38 odsto, dok u Malti, Portugalu i Slovačkoj u svakom trećem domaćinstvu ima dece koja žive sa roditeljima.

S druge strane, samo petina domaćinstava u Nemačkoj i Finskoj ima decu, a potom slede Švedska, Austrija i Grčka u kojima je po četvrtina takvih porodičnih domova.

Podaci Eurostata pokazuju da velika većina porodica u zemljama članicama EU ima jedno dete, jedini izuzeci su Holandija, Švedska, Irska i Danska, gde je procenat domaćinstava sa dva deteta nešto veći.

Najveći udeo porodica sa troje i više dece registrovano je u Irskoj (27 odsto), Finskoj (20 odsto), Belgiji (19 odsto), Francuskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji po 17 odsto.

Nasuprot tome, manje od 10 odsto domova sa decom sa najmanje troje dece je u Bugarskoj, Portugalu, Španiji, Italiji, Češkoj i Litvaniji.

Na nivou cele EU, pokazuje statistika, gotovo polovina svih domaćinstava sa decom, tačnije 31 milion, ima samo jedno dete, dok je 26 miliona porodica sa dvoje dece i 8,5 miliona sa troje i više.

Kada je reč o samohranim roditeljima, Eurostat je saopštio da je najmanje takvih porodica u Hrvatskoj - ukupno pet odsto, potom u Rumuniji sedam odsto, pa Grčkoj i Slovačkoj sa po osam odsto. Svaka treća porodica u Danskoj ima samo jednog roditelja, što je najviše u Evropi, a slede Litvanija, Švedska, Velika Britanija, Francuska i Letonija. Ukupno u EU 15 odsto porodica sa jednim roditeljem.