Povijanje bebe praktikuje se kako bi se beba osećala sigurnije, toplije, kao i kako bi imala što sličniji osećaj onome u majčinom stomaku. Mnogi koriste povijanje i kao metodu uspavljivanja jer tako bebe lakše zaspe.

Međutim, stručnjaci su sad upozorili da su povijena deca pod povećanim rizikom od sindroma iznenadne smrti (SIDS). Posebno se rizik povećava ako se tako povijene stave da spavaju na boku ili na stomaku, piše Daily Mail.

Pogledajte i Uzroci i prevencija sindroma iznenadne smrti

Stručnjaci sa Univerziteta u Bristolu analizirali su četiri studije koje su se sprovodile 20 godina i pokrile su područje Engleske, Tasmanije u Australiji i Čikaga. Rizik je gotovo udvostručen ako povijenu bebu stavite da spava na bok, a pod velikim rizikom su i starije bebe koje su povijali dok su spavale. Većina beba sama se okrenula na stomak u snu. Zato bi uspavljivanje povijanjem trebalo odbaciti što su bebe starije jer one više ne spavaju tako mirno kao u početku, a ne znaju da se izvuku iz nezgodnog položaja.

Pogledajte i Kako (i zašto) se povijaju novorođene bebe

"Nakon određenog uzrasta povijanje bi trebalo da se prekine kao metoda uspavljivanja. Većina beba sposobna je da se okreće u uzrastu od četvrtog do šestog meseca. Ako roditelji ipak odluče da povijaju dete i tako ga uspavljuju onda ga uvek treba položiti na leđa. Ali što su deca pokretnija to će im povijanje sve više smetati i treba ga odbaciti", ispričala je dr. Ana Pis, vođa studije. Vrlo je važno edukovati roditelje o ovom problemu, ističu stručnjaci. Već je poznato da je SIDS povezan sa spavanjem na stomaku, majčinim pušenjem i pretrpavanjem kreveca posteljinom i igračkama, ali nova saznanja uvek pomažu i čine život još sigurnijim mestom za bebe. 

Izvor: 24sata.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.