Umiriti uplakanu bebu roditeljima često nije jednostavno, ali čini se da je napokon nađeno rešenje za sve mame i tate čija bebica ne prestaje da plače. Naime, puno bolje od pričanja detetu, deluje jedna druga metoda.

"Mnoga istraživanja proučavala su kako pevanje i govor utiču na bebinu pažnju, ali mi smo želeli da saznamo kako utiču na bebinu emocionalnu samokontrolu koja kod tako malo dece, naravno, nije razvijena. Verujemo da pevanje bebama i deci pomaže da tu sposobnost razviju u većem kapacitetu', ističe Izabel Perec, profesorka na Univerzitetu u Montrealu. 

U istraživanju 30 zdravih beba između šest i devet meseci slušalo je snimke gugutanja beba, govora odraslih i pesama. Snimke su puštane bebama sve dok nisu napravile plačljivi izraz lica (spuštene obrve i uglovi usana, otvorena usta i podignute obrve), kojim bebe izražavaju osećaj nezadovoljstva i tuge. 

Kad su slušale muziku bebe su ostale mirne oko devet minuta. Kada su slušale gugutanje ostale su mirne malo duže od četiri minuta, a govor odraslih držao ih je mirnima manje od četiri minuta. Dakle, muzika ih je ponela što upućuje na to da bebe imaju mentalni kapacitet da se oduševe muzikom baš kao što je to kod odraslih. 

Tim psihologa kaže da je ovo otkriće važno jer u zapadnoj kulturi majke češće pričaju svojoj deci kad žele da ih smire, te tako propuštaju dobrobit pevanja koje može uticati na ljudsku sposobnost samokontrole osećaja. 

Naučnici dodaju da pevanje može smanjiti i osećaj frustracije kod roditelja. Osim pevanja uživo, roditelji mogu pomoći bebi da prestane sa plakanjem tako što će joj puštati muzičke snimke.