Dvojezične bebe imaju brojne prednosti kada se radi o kognitivnom razvoju. Izgleda da se deca koja svakodnevno slušaju dva jezika u kući pre zasite poznatih slika te češće posmatraju i otkrivaju novitete oko sebe, a prema mišljenju eksperata to je idealno za razvoj deteta.

Tim istraživača iz Singapura posmatrao je majke i decu iz dvojezičnih porodica, i uočio da šestomesečne dvojezične bebe prepoznaju slike brže od onih iz jednojezičnih domova. One su takođe više obraćale pažnju na nove slike u osnosu na drugu decu, tvrdi studija objavljena u magazinu Child Development.

Ranije studije pokazuju da je brzina kojom detetu postanu dosadne već viđene slike i ono počne da traga za novim, krucijalna za predškolski razvoj deteta. Ova deca su bolja u neverbalnoj kogniciji, formiranju koncepata, izražanim i receptivnim jezicima i na IQ testovima.

Šestomesečna beba iz dvojezične porodice ne samo da uči drugi jezik već istovremeno uči da ih razlikuje u trenutku slušanja. Možda upravo zbog toga što ovo zahteva veću obradu informacija, dvojezična deca razvijaju svoje sposobnosti brže.

"Kod odraslih je učenje drugog jezika težak posao, i zato mislimo da je to slučaj i sa bebama. Međutim, upravo je suprotno," zaključuje profesor Leher Sing iz National University of Singapore's Faculty of Arts and Social Sciences.