Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako želite pametnije dete pomozite mu da nauči dva jezika

Nauka tvrdi da ako želite da vaše dete bude uspešnije na testovima inteligencije treba da ga od malih nogu učite dva jezika. Zašto je ovo idealno za razvoj deteta?

 Izvor: Foto: Profimedia

Dvojezične bebe imaju brojne prednosti kada se radi o kognitivnom razvoju. Izgleda da se deca koja svakodnevno slušaju dva jezika u kući pre zasite poznatih slika te češće posmatraju i otkrivaju novitete oko sebe, a prema mišljenju eksperata to je idealno za razvoj deteta.

Tim istraživača iz Singapura posmatrao je majke i decu iz dvojezičnih porodica, i uočio da šestomesečne dvojezične bebe prepoznaju slike brže od onih iz jednojezičnih domova. One su takođe više obraćale pažnju na nove slike u osnosu na drugu decu, tvrdi studija objavljena u magazinu Child Development.

Povezane vesti

Ranije studije pokazuju da je brzina kojom detetu postanu dosadne već viđene slike i ono počne da traga za novim, krucijalna za predškolski razvoj deteta. Ova deca su bolja u neverbalnoj kogniciji, formiranju koncepata, izražanim i receptivnim jezicima i na IQ testovima.

Povezane vesti

Šestomesečna beba iz dvojezične porodice ne samo da uči drugi jezik već istovremeno uči da ih razlikuje u trenutku slušanja. Možda upravo zbog toga što ovo zahteva veću obradu informacija, dvojezična deca razvijaju svoje sposobnosti brže.

"Kod odraslih je učenje drugog jezika težak posao, i zato mislimo da je to slučaj i sa bebama. Međutim, upravo je suprotno," zaključuje profesor Leher Sing iz National University of Singapore's Faculty of Arts and Social Sciences.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica