Ma koliko vam prijalo, eksperti tvrde da ležanje u trudnoći ima jako malo beneficija, a može dovesti do depresije, gubitka mišićne mase, i povećava rizik od zgrušavanja krvi i pojave dijabetesa, a rizikujete i da se vaša beba rodi kao nedonošče.

Američko materinsko udruženje navodi da na svakih pet žena jedna održava trudnoću ležanjem, i to zbog brojnih komplikacija. Njima se preporučuje ovaj vid održavanja trudnoće zbog prevremenih kontrakcija, visokog krvnog pritiska, nedovoljnog rasta bebe ili zbog straha od pobačaja.

Međutim, više nije preporučljivo na ovaj način ograničavati fizičku aktivnost trudnica. Udruženje tvrdi da nema nikakvih indicija da ležanje smanjuje mogućnost prevremenog porođaja. Čak naprotiv, neke studije pokazuju da su upravo žene koje su ležale u trudnoći prevremeno donele bebu na svet.

"Ne postoje dokazi da ležanje može da poboljša stanje trudnice. S druge strane, brojni su dokazi da može biti štetno za majke, bebe i porodice", tvrdi Entoni Sisione, jedan od autora studije.

Poznato je da premalo aktivnosti može da izazove gubitak mišića i kostiju, a može da počne i nakon samo nekoliko dana ležanja. Ležanje je uzrok stvaranja ugrušaka u nogama, koji se mogu popeti u pluća i biti fatalni. Između ostalog povećan je rizik od trudničkog dijabetesa, anksioznosti i depresije, upravo zbog neaktivnosti.