Trudnoća utiče na telo na više neobičnih načina – iznenadna i neobjašnjiva želja za krastavčićem u četiri sata izjutra i nagle promene raspoloženja uvek su primer za to. Ipak, u obilju neobičnih simptoma trudnoće sve češće se izdvaja tzv. trudnički mozak.

Međutim, ova pojava nije negativna koliko se veruje. Ona, zapravo, može pomoći saosećajnosti i poboljšati odnos s drugima, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati nedavno predstavljeni na godišnjoj konferenciji Britanskog udruženja psihologa.

I ranija istraživanja su pokazala da su trudnice i porodilje osetljivije kada je reč o tuđim problemima, a ova studija je istražila na koji način funkcionišu mehanizmi mozga tokom ovih promena.

U istraživanju je učestvovalo 19 trudnica i 20 porodilja, a eksperiment se sastojao iz pokazivanja fotografija kojima su prikazana srećna i tužna lica odraslih i dece. Međutim, na fotografijama leva strana fotografisanih lica nije iskazivala emocije, dok je desna otkrivala sreću ili tugu. Rezultati su pokazali da desna hemisfera mozga obrađuje informacije leve strane lica s fotografije – onu bez emocija, što pokazuje da je desna hemisfera aktivnija od leve. U praksi se to pokazalo na sledeći način: mozgovi trudnica i porodilja su, ipak, obradili sve informacije s fotografija, što znači da su bile osetljivije na sve viđene emocije.

To, smatra Viktorija Burn, predavač na koledžu „Rojal Halaveju“ Univerziteta u Londonu, ne znači da je „trudnički mozak“ nešto loše.

„’Trudnički mozak’ se smatra lošim, ali on to ne mora biti. Da, mozak se menja, ali to  pomaže uspostavljanju veze s bebom“, zaključila je ona.