Institut za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu u Londonu sproveo je istraživanje o posledicama nasilja pretrpljenog u detinjstvu i ranoj mladosti i  rezultati su bili drastičniji nego što se verovalo da će biti: pedesetogodišnjaci koji su bili žrtve nasilja u desetoj godini još uvek su imale slabo razvijene kognitivne sposobnosti, kao i nešto lošije telesno i psihičko zdravlje od onih koji nisu trpeli vršnjačko nasilje.

„Posledice su vidljive i posle četiri decenije... Takve osobe imaju zdravstvene tegobe, otežano obavljaju društvene aktivnosti, a tu su i ekonomske posledice", istakao je Riju Takizava, vođa tima naučnika koji je sproveo ovu studiju.

Rezultati istraživanja objavljeni su naučnom časopisu “Američki dnevnik psihijatrije”, a navodi se da oni potiču iz nacionalnog istraživanja o razvoju deteta, kao i da se oslanjaju na rezultate o svoj deci rođenoj u Engleskoj, Škotskoj i Velsu 1958. godine, i to tokom iste sedmice. Praćeno je stanje 7.771 deteta, čiji su roditelji otkrili da su izložena vršnjačkom nasilju u period između sedme I jeadaneste godine života, a njihovo zdravlje i ponašanje i je praćeno sve do pedesete godine života.

Ovo istraživanje ukazalo je na još neke od problema s kojima se žrtve vršnjačkog nasilja susreću. Recimo, ovakva deca su sklonija depresiji, anksioznosti i suicidnim mislima, postižu niže ocene u školi i teže ostvaruju ljubavne veze. Takođe, pokazalo se da muškarci koji su u detinjstvu trpeli ovaj vid nasilja imaju veće izglede da budu nezaposleni i da, ukoliko imaju posao, zarađuju manje.

Autori istraživanja naglasili su koliko je važno obratiti pažnju na ponašanje mališana.

“Učitelji, roditelji i oni koji odlučuju moraju biti svesni da ono što se događa na školskom igralištu ima znatno dalekosežnije posledice", istakao je Luis Arseno iz britanskog Instituta za psihijatriju.

Priredila: Tamara Sorak