Mnoge naučne studije imale su za temu starost oca i njen uticaj na pojavu kancera kod deteta, ali je malo njih direktno istražilo rizik za nastanak vidova ove bolesti koji se povezuju s hormonima – rakom dojke, jajnika i tela materice.

Upravo ovim pitanjem pozabavio se tim dr Jani Lu iz Istraživačkog centra “Grad nade”. Američki stručnjaci pokušali su da utvrde postoji li veza između godina oca i mogućnosti da dete oboli od kancera i, ukoliko postoji, na koji način ona funkcioniše.

“Naši nalazi pokazuju da godine roditelja, a naročito oca, u trenutku začeća imaju snažan uticaj na zdravlje deteta i njegov razvoj”, objasnila je dr Lu.

Ona i njen tim su ispitivali svoje teorije na 133.479 žena u periodu između 1995 i 2010. godine, a nije pronađena veza između godina majke i kasnijeg zdravlja dece, dok se starost oca pokazala kao uticajna na žensko potomstvo.

Rezultati su pokazali da su žene čiji su očevi u trenutku začeća bili stari između 20 i 35 godina imale značajno povišen rizik za razvoj raka dojke i udvostručen rizik na nastanak raka jajnika u odnosu na ćerke očeva koji su ih dobili između 25. i 29. godine. S druge strane, učesnice istraživanja koje su začete između očeve 30. i 34. godine imale su za 25 odsto viši rizik za pojavu kancera tela materice.

Kako dr Lu ističe, ona i njen tim nisu bili iznenađeni ovom vezom, ali da su rezultati svakako zanimljivi.

“Otkrili smo da i ćerke mladih i ćerke starijih očeva imaju visok rizik za razvoj raka dojke”, rekla je dr Lu, “dok se pokazalo da samo ćerke mlađih očeva imaju viši rizik za nastanak raka jajnika.”

Priredila: Tamara Sorak