Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrezivanje dečaka - da ili ne?

Koristi po zdravlje muškaraca koje obrezivanje ima su brojne, zbog čega bi ga trebalo preporučivati kao što je slučaj s vakcinama, pokazali su rezultati istraživanja australijskih naučnika.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici Škole medicinskih nauka Univerziteta u Sidneju, na čelu s prof. emeritusom Brajanom Morisom, sproveli su zanimljivo istraživanje čija je osnovna tema bio značaj obrezivanja za zdravlje. Tim profesora Morisa primetio je da je stopa obrezivanja u SAD opala s 83 na 77 procenata od šezdesetih godina prošlog veka do danas.

„Čini se da se to dogodilo iz dva razloga“, objašnjava Moris. „Prvi su demografske promene, odnosno sve veća hispano populacija. Porodice hispanskog porekla nisu upoznate s ovim običajem, zbog čega veoma retko obrezuju svoje dečake. Drugi razlog je trenutno nepostojanje zdravstvenog osiguranja za siromašne porodice u osamnaest saveznih država SAD, gde je obrezivanje ređe za 24 odsto.“

Međutim, mnogo su zanimljiviji rezultati samog istraživanja, po kojima je cirkumzacija toliko korisna da je autori ove studije preporučuju kao neophodnu – do te mere da smatraju da je važna koliko i vakcina.

„Novi nalazi pokazali su da bi obrezivanje beba trebalo smatrati ekvivalentom vakcinacije i da bi bilo neetično ne ponuditi roditeljima ovu opciju“, kaže prof. Moris i ističe da je kod odojčadi korist cirkumzacije po zdravlje koja se najbrže ispoljava zaštita od infekcija urinarnog trakta koje oštećuju bubrege. Takođe, važno je naglasiti da ona ne umanjuje seksualno zadovoljstvo i ne utiče na osetljivost u kasnijem toku života.

Ranija istraživanja pokazala su da se obrezivanjem povećava dotok kiseonika, smanjuje vlaga i menja ekosistem organa, kao i da smanjuje mogućnosti zaraze herpesom, čak i HIV-om i nastanka genitalnih bradavica.

Priredila: Tamara Sorak

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica