Već izvesno vreme ističe se mišljenje stručnjaka da porođaj u vodi može ublažiti bolove i omogućiti bebi manje stresan dolazak na svet. Međutim, grupe eksperata s Američke pedijatrijske akademije i Koledža za akušerstvo i ginekologiju veruje da ne postoji nijedan dokaza da majka ili beba imaju ikakvu korist od ovakvog porođaja. Štaviše, oni upozoravaju da on može biti štetan i opasan po život deteta.

Ovi lekari pozivaju se na slučajeve problema koje su iskusila novorođenčad nakon što su rođena u vodi, a radi se o smrtonosnim infekcijama, krvarenju i, čak, davljenju. Zbog svega toga, oni smatraju da porođaj u vodi treba dozvoliti isključivo u okviru medicinskih istraživanja i kako ga ne bi trebalo olako preporučivati budućim majkama.

Ipak, ovakav vid donošenja deteta na svet je sve popularniji, a u Velikoj Britaniji svako odeljenje za porođaje ima jedan bazen namenjen porođajima u vodi. Takođe, procenjuje se da u Engleskoj i Velsu sve više žena koristi bazen za porođaje u nekom delu porođaja – najmanje jedna od sto žena, dok je nemali broj onih koji u njemu ostaju i nakon što ključna faza porođaja – tj. izlazak bebe – počne.

S druge strane, iz britanskog Kraljevskog koledža za babice i Kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju poručuju da bi svim zdravim trudnicama čije trudnoće prolaze bez komplikacija trebalo ponuditi porođaj u vodi kao opciju.

Kako se navodi u medicinskom časopisu "Pedijatrija", do sada je sproveden mali broj istraživanja za temu dobrih i loših strana čina porođaja u vodi. Od negativnih posledica koje su se javile u slučajevima kada su majke ostajale u bazenu i u trenucima dok je dete dolazilo na svet, zabeležene su infekcije usled nečiste vode, obilna krvarenja, grčenja, problemi s disanjem  i davljenja.

Prevela i priredila: Tamara Sorak