Epidemiolog Endru Hajland, vođa tima koji je sproveo istraživanje, smatra da pasivno pušenje može štetiti podjednako kao da je i sama trudnica pušač i dodao zaniljivo zapažanje svog tima.

„Često pomislimo da su bolesti izazvane pasivnim pušenjem nešto što se događa samo starijim ljudima, ali rezultati našeg istraživanja pokazali su da duvanski dim na ovaj način utiče čak i na zdravlje nerođenih beba“, rekao je Hajland za agenciju „Rojters“.

U studiji Instituta za ispitivanje kancera „Rozvel Park“ u Bafalu je analizirano 80.762 zdravstvena kartona žena starosti između 50 i 79 godina. Učesnice istraživanja razgovarale su s američkim naučnicima o pušenju, odnosno o tome jesu li i same pušači, u kojom su meri bile izložene duvanskom dimu itd, kao i o svim problemima koje su iskusile tokom svojih trudnoća. Rezultati su, na veliko iznenađenje naučne javnosti, pokazali da su žene koje nikada nisu pušile, ali su bile izložene duvanskom dimu, imale čak 22 procenta više pobačaja nego one koje nisu bile u društvu pušača. Još je šokantniji podatak da su pobačaji bili čak 55 odsto češći ukoliko su žene čitavog svog života bile u ulozi pasivnog pušača!

„Ne pričamo o povišenom riziku“, napominje Hajland. „Govorimo o nečemu što se neprestano događa.“

On je istakao i da dim ne utiče na žene samo tokom reproduktivnog doba, već čitavog njihovog života.