Lekari Hamersmit bolnice u Londonu osmislili su novi način veštačke oplodnje - uz pomoć hormona kispeptina, koji utiče na plodnost. Zahvaljujući ovoj metodi biće izbegnute retke, ali ponekad fatalne, posledice lečenja neplodnosti konvencionalnom metodom.


Rezultati istraživanja koju su sproveli naučnici britanskog Imperijal

Rizici veštačke oplodnjeU proseku jedna od sto žena posle podvrgavanja tretmanu vantelesne oplodnje pati od retkog poremećaja hiperprodukcije jajnika (kada jajnici proizvode mnogo više jajnih ćelija nego što bi trebalo). Većina žena se brzo oporavi, dok one malobrojne, zbog ovog poremećaja, mogu i izgubiti bitku sa životom. Britanski stručnjaci smatraju da terapija na bazi kispeptin hormona ne može imati fatalne posledice po zdravlje žene.

koledža pokazuju da kispeptin stimuliše rad jajnika na prirodniji način.


Čak 28 od 30 žena, koje su učestvovale u ispitivanju novog metoda, moglo je da iskoristi jajne ćelije za pokušaj veštačke oplodnje, a jedna beba je rođena, dečak kome su roditelji dali ime Hit.


Hitova majka, Suzi Kid (34), kaže da je bila uzbuđena zato što je odabrana da učestvuje u istraživanju. Ona ima jednog sina i nije se nadala da će ikada više moći da ostane u drugom stanju. Suzi ne krije sreću zbog ovakvog ishoda događaja.


Ni lekari nisu manje zadovoljni uspehom ove metode i rođenjem zdravog dečaka.

Nova verzija lečenja se pokazala kao veoma uspešna, te lekari veruju da će uskoro biti primenjivana širom Velike Britanije, ali i sveta

Oni ističu da u Velikoj Britaniji svake godine hiljade parova proširuju svoju porodicu zahvaljujući vantelesnoj oplodnji i da napredak, u smislu smanjenja rizika od neželjenih posledica, predstavlja veliki uspeh.


Iako stručnjaci širom sveta pozdravljaju napredak nauke u oblasti vantelesne oplodnje, potrebno je uraditi još testova pre nego što ovaj tretman postane dostupan svima.

Istraživanje je finansirao Savet za medicinska istraživanja Velike Britanije i Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja.