Izvor: Smedia



Čak 80% trudnica iskusi neki oblik oslabljene kognitivne funkcije, pa je uveden i termin "trudnički mozak" koji opisuje niz spoznajnih i misaonih promena kroz koje buduće majke prolaze. Među nekim simptomima su zaboravnost, smušenost i stres, ali čini se kako se buduće mame oko toga ne trebaju preterano brinuti, jer se radi o prelaznoj fazi koja ženin mozak priprema za majčinstvo.

Mnogobrojne studije su otkrile kako hormoni deluju na mozak tinejdžera ili u menopauzi, ali promene u mozgu kod trudnica još uvek su prilično neistraženo područje. "Ako uzmemo u obzir da većina žena rodi barem jednom u životu, iznenađujuće je da još uvek ne znamo gotovo ništa o promenama u mozgu buduće majke", kazala je Laura M. Glin, profesor psihologije na Čapman Univerzitetu.

Nedavna istraživanja na miševima otkrila su da hormoni kod trudnih ženki poboljšavaju njihove spacijalne veštine (zbog kojih bolje i brže pronalaze hranu), veštinu obavljanja više poslova odjednom, a daju im i veću odvažnost i smanjuju strahove. Ženke miševa zaista uživaju u pozitivnim posledicama trudnoće.

Ispada da su neke od najgorih trudničkih boljki kad su spoznajni procesi u pitanju, gubitak pamćenja i nefokusiranost, a koje često karakterišemo kao posledicu umora ili stresa, zapravo posledice ili nuspojave promena u mozgu zbog njegove pripreme na majčinstvo. Drugim rečima, možda gubimo pamćenje ili zaboravljamo neke informacije kako bi oslobodili dodatne kapacitete u mozgu koji će nam biti potrebni kada budemo negovali svoju bebicu. Dr. Glin kaže do dolazi do reprogramiranja mozga zbog vrlo važnih procesa koji slede u budućnosti.