Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rođena prva beba kojoj je otklonjen gen nasledne bolesti

Britanka Natali Glaskot-Tul je majka koja je uz pomoć nauke uspela da dobije zdravu bebu, dečaka kome je uklonjen gen njene bolesti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naime, Natali pati od retkog genetskog poremećaja koji izaziva čvoriće i izbočine na kostima stvarajući joj pri tome velike i konstantne bolove. Šanse su bile 50:50 odsto da tu bolest dobiju i njena deca.

Pošto nije želela da prenese svoju bolest na potomke, zajedno sa svojim mužem, je odlučila da nema dece. Međutim, nakon čitanja članka o selekciji genetskog materijala tokom veštačke oplodnje, kod njih se pojavila nada da će ipak moći da imaju sopstvenu decu.


Na žalost, prvi pokušaj im nije uspeo, ali oni su se trudili dalje. U specijalizovanoj bolnici za lečenje u Belgiji  naučnici su uspeli da izoluju nispravan gen odgovoran za stanje majke i izdvojili zdrave embrione koje su koristili u veštačkoj oplodnji. Tako je u novembru 2010. godine Natali ostala u drugom stanju. Nakon devet meseci rodio se Natanijel, carskim rezom, zbog problematične trudnoće i usled Nataline bolesti.


Roditelji su presrećni jer su napokon dobili zdravo dete koje neće biti izloženo patnji i bolovima kroz koje prolazi majka Natali. Kako su izjavili, oni nisu koristili ovu medicinsku tehniku da bi stvorili savršeno dete, već zdravo dete.


Doktori i klinički genetičari bili su oduševljeni kada je Natali rodila Natanijela. njihova zalaganja završila su se na najbolji mogući način.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica