Izvor:Lekarinfo.com

Istraživački tim instituta „Queensland Brain“ koristio je male uzorke krvi od novorođenčadi kako bi uporedio koncentracije vitamina D kod beba kod kojih se kasnije razvila šizofrenija. Studija je potvrdila da su bebe sa niskim nivoom vitamina D u duplo većem riziku od razvoja ovog poremećaja.

Vitamin D ili „hormon sunca“, javlja se kao rezultat izloženosti kože suncu. Odavno je poznato da je on dobar za razvoj kostiju, ali je sada potvrđeno da je važan i za zdrav razvoj mozga.

Šizofrenija je jako slabo proučen moždani poremećaj. Uglavnom se prvo manifestuje kod mladih ljudi. Neki od uobičajenih simptoma su pričinjavanje glasova i obmana.

Nizak nivo vitamina D uobičajen je u mnogim zemljama. Istraživanja su pokazala da je veliki procenat ljudi sa šizofrenijom rođen zimi.

„Dok smo ponavljali ove analize, otvorila se mogućnost da se povećanjem nivoa vitamina D kod trudnica i beba može smanjiti rizik od pojave šizofrenije u kasnijem dobu života,“ rekao je profesor John McGrath.

Rezultati trogodišnjeg istraživanja, objavljeni u izdanju „Archivesof General Psychiatry“, pokazuju da bi se povećanim unosom folnaka u trudnoći mogla sprečiti pojava šizofrenije kod dece.

„Dok je veza između vitamina D i kostiju jaka i već poznata, važan korak napred je to što smo otkrili i vezu između vitmina D i mozga“rekao je profesor McGrath.

Istraživač Dr Darryl Eyles, saradnik na ovim studijama, ističe: ’’Vitamin D je neophodan za rast ćelija i njihovu komunikaciju u svim organima u telu,tako da nije iznenađenje što ima toliko veliki uticaj na mozak.’’