Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JELENA ĐOKOVIĆ - "NISAM SAVRŠEN RODITELJ, MOJA DECA ĆE IMATI TRAUME": Otkriva šta je kao majka mogla bolje da uradi

Autor Teodora Andrić

Jelena Đoković o vaspitanju dece i roditeljstvu - "Nisam savršen roditelj, moja deca će sigurno imati traume".

 Jelena Đoković o vaspitanju dece i roditeljstvu-0804496752.jpg Izvor: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Jelena Đoković često govori na temu roditeljstva i vaspitavanja dece, a u našu zemlju je dovodila i mnoge stručnjake koji se bave ovim temama - poslednji u nizu bio je doktor GaborMate, stručnjkak za traume. U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, Jelena Đoković je istakla da se ona trudi da živi ideju svesnog roditeljstva, ali i istakla sa kojim se izazovima i sama suočava kao mama dvoje dece - sina Stefana i ćerke Tare.

Jelena objašnjava i da postoje ekstremi u roditeljstvu:

"Postoje dva ekstrema u roditeljstvu. Ono koje je strogo autoritativano, tradicionalno, gde detenema prava. Imamo gomilu nekih rečenica koje su poznate svima nama, jer smo odrastali u tom društvu, a onda smo došli u neki drugi ekstrem gde je to popustljivo roditeljstvo, gde ne postoje granice i gde je detetu sve može. Nijedno, ni drugo nije dobro. Detetu trebaju granice, jer to znači ljubav, vođstvo, povezanost, osećanje situacije. Ako se na lep način postavi granica detetu, ne pričamo o etiketiranju, kažnjavanju, pretnjama, uslovljavanju, pričamo o zdravom odraslom čoveku, koji je sebe doveo u red da može da odgovori na potrebe deteta. Nemamo puno zdravih odraslih ljudi, koji imaju vremena za sebe, da bi mogli onda kada sebe zbrinu, da se pozabave detetom. Mi smo kao društvo, posustali u zbrinjavanju porodice. Porodične potrebe su sigurnost i stabilnost, toga nema. U mnogim porodicama, roditelji nemaju čak ni onu najbližu mrežu ljudi koji im pomaže, zato što su se odselili iz svojih mesta, da bi mogli da privređuju u gradu, tu su škole. Možda više nemaju roditelje. Moramo da imamo pomoć, ne može samo mama i tata. Svi sisari dele roditeljstvo, to je priroda. Svi se okupimo oko jednog mladunčeta. Treba čitavo jedno selo, da bi se podigli mladi, a mi smo taj način razmišljala sveli na to, samo majka i otac, samo vrtić, škola, treninzi. Izgubili smo bliskost."

Pročitajte i - Novak i Jelena priznali gde su grešili u vaspitanju dece

Kako jedan roditelj u savremenom vremenu da bude autoritet, da bude prijatelj detetu, da može da mu kaže istinu u vremenima kada svi lažu:

"Ne znam. Mislim da ima puno mišljenja i teorija. Da li smo ikada videli zaista srećnog čoveka? Pa da kažemo, sledićemo njegov primer. Neko nam priča o sreći, ali svi smo nešto kratkoročno srećni, zadovoljavaju nas neke sitne stvari, dok krupnice jako kratko. Mene povezuju sa različitim pričama, o tim nekim guruima, pa sada kao težimo ka nekim tim rešenjima, svetim mestima. Ja nemam odgovor i ja tragam. Iskreno postavljam i ja pitanja, jer sve ove stvari koje učim, pokazaće se na delu, kada moja deca dođu u tu situaciju da budu nosioci društva. Da li će moja deca reći da imaju traume? Itekako, jer ni ja nisam savršen roditelj i baš hvatam sebe u gomili situacija, gde bih mogla mnogo bolje da postupim. Mislim da su to jako dobri momenti, kada me deca u stvari postave na mesto – rekla je Jelena, a onda objašnjava i koji su to momenti:

"Jako su karakterni i pružaju otpor. To je jako teško za jednog roditelja, da prihvati kada dete pruža otpor. Tada počne da se budi dete u meni i primenjujem metode koje su bili primenjivane u mom slučaju, jednostavno kreću da izlaze iz mene. Znam da mogu bolje, ali u tom trenutku je to moje najbolje. Naravno, pošto sam pričljiva osoba, onda me deca vrate na mesto rečenicom: "Mama, šta radiš?" – kaže supruga najboljeg tenisera sveta i otkriva da su Tara i Stefan potpuno različiti:

"Moja deca su toliko različita još po rođenju. Kada sam sa Stefanom prvi put postala majka, on je da kažem bio baš mučeno dete. Imao je mamu koja je mislila da je celu teoriju savladala, a onda kada se desila praksa, došlo je do umora, neizvesnosti, i da je svaka greška koju napravim, kao smak sveta. Prvo dete obično nastrada. Već do drugog deteta sam malo napredovala – kaže Jelena i dodaje da Tara ima izrazito jak karakter, kao i da voli da se sređuje i šminka.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:24
Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću
Izvor: Tiktok/paulthepodiatrist
Izvor: Tiktok/paulthepodiatrist

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica