Veliki nacionalni izazov koji je pokrenut 2. oktobra u okviru ZdravoRastimo programa digao je Srbiju na noge. Đaci u školama širom zemlje već 16 dana svakodnevno se odazivaju „zvonu za vežbanje“, a podršku im pored roditelja i nastavnika pružaju brojni sportisti i influenseri koji su se priključili izazovu Nacionalno razmrdavanje. Cilj je da što više dece i odraslih za 21 dan, koliko je potrebno za formiranje navike, steknu jednu od najvažnijih – naviku redovne fizičke aktivnosti.

Da bismo razmrdali nove generacije koje se sve manje kreću, a sve više vremena provode uz ekrane, što negativno utiče na njihov sveukupni razvoj, svi treba da im damo dobar primer.

Iako mnogima deluje da je vežbanje nešto što zahteva vreme, veliki napor i trošak, istina je da svako uz malo dobre volje može da odvoji 15 minuta dnevno za neku od jednostavnih i svima dostupnih aktivnosti.

Evo par ideja kako da na kretanje podstaknete najmlađe koji iznad svega vole zabavu. Možete organizovati lov na skriveno blago u parku, a kada je loše vreme neka pozovu drugare kod kuće na igru „Muzičke stolice“. Pustite omiljenu muziku i plešite ili igrajte popularni limbo dens, a da biste motivisali i druge da razmrdaju mišiće, podelite omiljene vežbe i savete na društvenim mrežama uz korišćenje oznaka #svakidanjesportskidan, #nacionalnorazmrdavanje i #zdravorastimo. Za dodatnu inspiraciju pogledajte ovaj video.

Izazov Nacionalno razmrdavanje deo je kampanje „Svaki dan je sportski dan“ koju podržava Ministarstvo prosvete, a realizuje se u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije. Kao dodatna porška osnovcima, kroz Srbiju je krenuo ZdravoRastimo karavan dobrih navika koji je do sada posetio Čačak, Karavukovo i Suboticu. Stručnjaci su s decom pričali o tome koliko su za njihovo zdravlje važni uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost, pokazujući im jednostavne vežbe koje mogu da izvode svakoga dana. Sledeće stanica su Zemun i Batočina, a svim ovim školama biće donirana oprema za vežbanje.

Fizička aktivnost je pored pravilne ishrane najvažniji preduslov dobrog zdravlja, a prema istraživanju Instituta Batut samo jedna trećina školske dece fizički je aktivna svakog dana. Broj minuta provedenih u vežbanju opada kad krenu u srednju školu, naročito kod devojčica. Manjak aktivnosti, praćen neadekvatnom ishranom, za posledicu neretko ima prekomerenu telesnu masu i gojaznost (prekomerno je uhranjeno 18,2%, a gojazno 5,7% učenika) i niz s njima povezanih zdravstvenih problema.

Da nam je razmrdavanje preko potrebno jasno je i iz studije Svetske zdravstvene organizacije, koja pokazuje da je u Srbiji je fizički neaktivno 35 odsto muškaraca i 44 odsto žena. Zato već danas uzmite loptu, vijaču, tegove, igrajte s decom „između dve vatre“ ili se bar popnite pet spratova uz stepenice, jer svaki dan može i treba da bude sportski dan.

ZdravoRastimo program sprovodi se u Srbiji punih 12 godina u cilju promocije zdravih navika kod najmlađih generacija. Deo je globalne Nestlé for Healthier Kids inicijative, a u Srbiji se realizuje u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Do sada je njime obuhvaćeno više od 120.000 osnovaca koji su stekli dragocena znanja o uravnoteženoj ishrani i važnosti redovne fizičke aktivnosti.