Poznato je da svi članovi kraljevske porodice moraju da poštuju određena pravila i protokole, a jedno novo pravilo uskoro će početi da važi za princa Džordža. Trenutno je princu Vilijamu dozvoljeno da leti istim avionom sa svoje troje dece, jer su još uvek premlada da putuju odvojeno. Međutim, prema kraljevskom običaju, kada potencijalni prestolonaslednik napuni 12 godina, mora da putuje posebnim avionom. Ovo pravilo je uvedeno kako bi se zaštitili članovi dinastije: u slučaju avionske nesreće i pogibije nekoliko kandidata za kraljevski tron, budućnost monarhije bi bila odmah ugrožena.

Graham Lauri, bivši lični pilot kralja Čarlsa, govorio je o pravilima letenja za kraljevsku porodicu:

"Zanimljivo je da je cela porodica letela zajedno: princ Čarls, princeza Dajana, princ Vilijam i princ Hari. Tako je bilo sve dok Vilijam nije napunio 12 godina. Nakon toga, svi su mogli da lete zajedno samo uz pismenu dozvolu Njenog Veličanstva. Vilijam, 12, je leteo 125 iz Northolta, a mi bismo leteli na 146."

U naredne dve godine, tokom letenja i princ Džordž (10) moraće da se odvoji od svojih roditelja, brata i sestre tokom letenja. Ovo je samo jedno od važnih pravila u kraljevskoj porodici koje se tiče putovanja. Na primer, žene iz kraljevske porodice moraju sa sobom poneti crnu haljinu tokom svakog putovanja. Ovaj običaj je uveden u slučaju iznenadne smrti člana dinastije - tada će se žena po povratku u Veliku Britaniju prvi put pojaviti u javnosti već u žalosti.

Razlog za uvođenje ovog pravila bila je smrt jednog od monarha pre više od 70 godina. Godine 1952, Elizabeta II, putujući Afrikom, neočekivano je saznala za smrt svog oca, kralja Džordža VI. Buduća kraljica nije mogla da se pojavi pred publikom u običnoj odeći, pa je po sletanju u Veliku Britaniju morala da čeka nekoliko sati u avionu dok crna haljina za žalost nije dostavljena na mesto.

Između ostalog, Vindzorima je zabranjeno da konzumiraju alkoholna pića ponesena sa putovanja zbog velike verovatnoće trovanja. Takođe, kako bi izbegao tragičan ishod, kralj Čarls, kao nekada njegova majka, uvek ima zalihe krvi kod sebe i ličnog lekara u blizini.

Vazdušne nesreće su oduvek bile bolna tema za kraljevsku porodicu, tako da niko od Vindsora već duže vreme nije iznenađen brojem ograničenja vezanih za putovanje avionom. 1937. godine, sestra princa Filipa, princeza Sesil, umrla je u avionskoj nesreći. Pet godina kasnije, ujak Elizabete II, vojvoda od Kenta, poginuo je u avionskoj nesreći. Još 30 godina kasnije, pokojni kraljičin rođak je slučajno poginuo dok je učestvovao na aeromitingu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kraljevska deca instragram/livviecamb