Pojedina deca poznatih ličnosti uglavnom uživaju u blagodetima koje su im njihovi roditelji omogućili, ali koliko god to sjajno izgledalo, u stvarnosti se ova privilegija može mnogima obiti o glavu. Zbog toga su neke poznate ličnosti iz Srbije posvećene tome da svoju decu usmere malo drugačije, kako bi ostala prizemljena uprkos glamuru i luksuzu koji ih okružuje.

Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković su svoje ćerke „sklonili“ od javnosti

Nakon što su dobili bliznakinje, rešili su da ih ne pokazuju medijima, pa su retke situacije u kojima se može videti kako zapravo izgledaju njihove ćerkice Vera i Mila.

„Vojinova ideja je bila da ih sklonimo uslovno rečeno. Ali ne da ih ne bi drugi videli, deca kao i svaka druga deca, samo nismo hteli da im namećemo da moraju da nose i naš život, što je neminovno. Nije bilo potrebe da prerano ulaze u taj svet, jer to njima ništa ne znači. Ako me pitaš da li mi je žao što nemam neke profesionalne fotografije sa njima kada su bile male – jako mi je žao. Ali one su sad svesne“, istakla je glumica, koja je navela i da se sa svojim mužem Vojinom Ćetkovićem i slaže i dogovara oko vaspitanja bliznakinja.

Oni takođe često posećuju svoje imanje u Čortanovcima u kom deca zaista uživaju – roštiljaju kad god požele, druže se, devojčice upoznaju prirodu i sve ono što ona može da im pruži.

Ida Prester ne kupuje sinovima skupu garderobu

Ida je svojevremeo izjavila kako misli da je najveći problem mama i tata s ovih prostora – siromaštvo.

„Puno je teže eliminirati stres i nervozu ako ne radiš do 18 popodne za crkavicu, pa detetu ne možeš priuštiti ni izlet, a kamoli igračke, patike, ajfone i sto čuda. Mislim da je vlastita frustracija koren našeg lošeg odnosa s djecom, zbog čega i oni postaju frustrirani i nezadovoljni ljudi. Nisam iz imućne porodice, tata i mama su mi naučnici, sećam se koliko im je teško bilo. A to su bila druga vremena, danas mi se čini da je taj materijalizam puno jači. Ne znam kako rešiti problem nemaštine, ali kod pitanja materijalizma sam prilično jasna.“

Ona tvrdi da dopušta deci da se isprljaju i da joj sinovi uglavnom nose jeftinu odeću.

„Statusne simbole ne želim, ni za sebe ih ne kupujem i tu igru neću zaigrati. Deca trebaju biti neopterećena, prljava od igre u parku, u jeftinoj odeći i obući za peri-deri. Nikad mi nisu došli s narudžbom za patike u visini prosečne plate, nadam se da ni neće. Tu imam stroge granice, a vidim da i naša škola taj princip podržava. Deca gledaju nas i kopiraju. Ako mi slinimo za bling blingom, telefonima i plazmama, i oni će. Pokušavam živeti koliko toliko održivo, reciklirati, kupovati second hand. Nadam se da ću to uspeti preneti na svoju decu“, rekla je Ida svojevremeno, piše Zadovoljna.rs.

„U roditeljstvu nije važno da je mama dobra mama“

Jovan Mememdović je svojoj deci usadio ljubav prema prirodi

O svom privatnom životu Memedović nikada nije mnogo govorio u javnosti i trudio se da ga vešto skriva.

On ima dvoje odrasle dece – ćerku Mašu i sina Uroša koje je dobio iz braka sa bivšom suprugom Mirjanom. Uroš Memedović čuva svoju privatnost pažljivo i život vodi povečeno i van medija.

S druge strane Maša je poprilično aktivna na društvenim mrežama, ali na njenim objavama se uglavnom nalaze prelepi predeli koje posećuje.

Jovan je svojoj deci usadio ljubav prema prirodi i pokazao im je da se sreća nalazi u malim stvarima.

„Dokazano je da nedostatak prirode prouzrokuje: nedostatak pažnje za učenje, deca nemaju samostalnosti, oskudni su u komunikaciji. Sve to prouzrokuje fizičke nedostatke, loše držaje tela, ravne tabane, nedostatak imuniteta i sklonost alergijama. Deca koja ne idu u prirodu, ostaju neaktivna i samim tim nema stimulacije, nema prirodnog iskustva i nema praktičnog učenja. Roditelji osećaju tu problem, i onda brže-bolje šalju decu na neke sportove, ali to nije to – deci treba priroda. Mi smo biološka bića i tek kada smo u prirodi, onda smo ono što jesmo”, objasnio je on jednom.

Goca Tržan je prebacila dete iz privatne u državnu školu

Goca se tokom razgovora u Mamazjaniji osvrnula se na vaspitanje svoje ćerke, moderno doba koje nameće brojne imperative u odnosima roditelja prema deci i prezaštićenosti, zbog koje će se u svetu, kad postanu svoji ljudi, jednog dana slomiti, opeći, trpeti posledice, jer iz staklenog zvona – svaki izlazak je trauma.

Između ostalog, Goca je rekla: „Neću da platim privatnu školu, ja neću dete koje će sutra biti nesposobno za život, ja neću ćerku narkomanku“, a ta njena izjava je posvađala roditelje u Srbiji.

„Kad sam shvatila da moja ćerka nema u školi drugare iz kraja, da nema sa kim da ode na igralište i da ne dobija nikakvo specijalno obrazovanje u privatnoj školi, a i da takva vrsta školovanja odmaže u osamostaljivanju, ispisala sam je. Upisala sam je odmah u državnu školu, gde je brzo stekla prijatelje, koji žive u našem komšiluku, sa kojima se i dalje druži“, kaže Goca i naglašava da je više puta govorila o školovanju njene ćerke, a da sada neki „glume da njene stavove prvi put čuju“.

„Time što sam je prvo upisala u privatnu školu, shvatila sam da joj nisam omogućila ništa više od onoga što bi dobila u državnoj, da neće steći nikakvo posebno znanje, ni manire, niti bilo šta drugo. Nije bila stvar u novcu, ispisala sam je iz potpuno drugih razloga. Smatram da je trebalo da nauči da sama nosi svoju torbu na leđima do škole, da treba da ima drugare iz kraja sa kojima ide u isto odeljenje i da nema tu privilegiju da šofer svakoga dana dolazi po nju i da je vozi u školu. Nemam ništa protiv toga da roditelji decu privatno školuju, ali da te škole ne zovemo elitnim, jer onda i decu delimo na elitnu i neelitnu“, ističe Goca.

Saša Popović je pustio ćerku da sama krči svoj put

Ćerka Saše Popovića i Suzane Jovanović, Aleksandra Popović nikada se javno ne eksponira. Nju svet šou-biza i estrade uopšte ne zanima, ona studira produkciju i važi za odmereno i kulturno dete.

Iako je njen otac jedan od najmoćnijih ljudi na srpskoj javnoj sceni, koji je od mnogih današnjih pevača napravio zvezde, nije dozvolio Aleksandri da koristi privilegije koje bi on mogao da joj pruži, već ju je pustio da sama krči svoj put. Da ona živi u nekom svom svetu, van svih “pravila šou-biza”, dokaz je i to da za svoj 18. rođendan nije želela glamuroznu proslavu sa velikim brojem ljudi, o čemu je i Saša Popović jednom prilikom pričao.

„Mi smo jako lepo proslavili njen 18. rođendan, fino, tiho, bez ikakve pompe. Ona ne puši, ne pije, ne drogira se i ne nosi pirsinge. Ne izlazi uveče“, rekao je tada Saša.

BONUS VIDEO:

ĆERKA GOCE TRŽAN IZRASLA U PRAVU LEPOTICU! Pevačica je Lanu dobila sa Ivanom Marinkovićem, a ona Rašu gleda kao OCA! Instagram/didijofficial

(Yumama)