Jovan Memedović gostovao je u nedelju u Jutarnjem programu RTS-a, gde je govorio o eksperimentu koji je pokušao da sprovede sa gradskom decom.

"Planirali smo da tri dana odvedemo što više gradske dece, bez pratnje roditelja, najpre u jednu seosku sredinu, a zatim i potpunu divljinu. Odmah smo imali probleme, jer roditelji ne žele da ih puste tek tako, imaju strahove, njihov opšti stav je – prehladiće se, šta ako se ogrebe... Deca koja ne idu u prirodu ostaju neaktivna, imaju manjak pažnje i samostalnosti, oskudna su u komunikaciji. Roditelji ih 'bace' na neki sport, ali nije to ono što im treba, treba im priroda", rekao je autor emisije "Sasvim prirodno".

Memedović je najavio novu emisiju, koja je s emitovanjem počela tokom proteklog vikenda u 18.25 na RTS-u, a u novom projektu pomogli su mu dečji pisac Uroš Petrović i predsednik Mense za Srbiju dr Ranko Rajović.

Doktor Rajović je dodatno upozorio da deca koja nisu u kontaktu sa prirodom imaju poremećaje fine motorike, ravne tabane, usporeniju akomodaciju oka... Sve su to stvari koje u školi, a zatim i kasnijem životu dolaze do izražaja i dovode do poteškoća u funkcionisanju.

"Roditelji, pa to su vaša deca! Ona boluju od nedostatka prirode! Tim strahovima od promaje, insekata, ko zna čega, otuđujete ih od prirode. Nemojte ih zatvarati, potrebna im je potpuna sloboda da nam sutra država ne bi bila puna nesposobnih ljudi," zaključio je Memedović, kako prenosi Mondo.